Han tillverkade världens längsta lakrits

Publicerad: 2012-08-23 07:55 | Uppdaterad: 2014-10-23 14:13

Är du lakritsälskare? Det är godistillverkaren Lars Pålsson i skånska Vellinge också. Nyligen slog hans småföretag Scandi Candy Guinessrekord genom att tillverka världens längsta lakrits – 519 meter av oemotståndligt lakritsgodis!

När småföretaget Scandi Candy grundades 2002, bestod det av fem delägare som alla kom från någon av de stora godisjättarna Malaco och Fazer. Det var en stor och vågad investering för de färska småföretagarna, och i dag är endast tre delägare kvar i bolaget. Lars Pålsson är en av dem och är även vd i Scandi Candy.

Hur kom ni på idén att tillverka världens längsta lakrits?

– Scandi Candy firade sitt 10-årsjubileum och en av våra uppdragsgivare, Lakritsfabriken, skulle delta i årets lakritsmässa. Då kläckte vi idén tillsammans att tillverka världens längsta lakrits, som ett sätt att få mer uppmärksamhet och konkurrera med de stora godisjättarna.

Ni lyckades så väl att ni slog Guinessrekord med er lakrits. Var det svårt?

– Ja, vi gjorde flera misslyckade försök innan vi slog rekordet. Ett stort problem var att lakritsen torkade under natten och gick av. Det krävdes rätt spänning i lakritsen och rätt koktemperatur för att kunna skapa en 519 meter lång lakrits.

Vad har världsrekordet betytt för er som småföretag?

– Med detta världsrekord hoppas vi kunna sätta Scandi Candy på godiskartan. Det är inte lätt som liten godistillverkare att konkurrera med de stora godisjättarna. Tack vare jättestor massmedial uppmärksamhet känner många i dag till oss som lakritsmästarna i Sverige – och faktum är att vi faktiskt är Sveriges största lakritstillverkare.

Guinessrekord i världens längsta lakrits.

Guinessrekord i världens längsta lakrits. 
Från vänster: Martin Jörgensen (vd, Lakritsfabriken)
och Lars Pålsson (vd, Scandi Candy). 
Foto: Timo Julku/RKLMFOTO                                                                                       

Fakta
Namn: Lars Pålsson
Företag: Scandi Candy
Bransch: Godis
Hemsida: www.scandicandy.se