Han ger datorerna längre livslängd

Publicerad: 2012-08-09 08:00 | Uppdaterad: 2014-10-23 14:21

Smart återanvändning har lyft företaget Inrego från ett litet studentföretag till ett B2B-företag. I dag omsätter de begagnad IT-utrustning för 130 miljoner och vill nu skapa ännu större miljövinster genom att sänka momsen på begagnat.

Miljöpartiet föreslog nyligen att det skulle bli billigare att reparera produkter. Inrego har föreslagit att förslaget även ska omfatta begagnad IT-utrustning.

På vilket sätt skulle det gynna miljön?

– Genom att ta ett steg längre och sänka momsen på begagnade datorer och andra produktområden kan den totala miljöpåverkan minskas markant. Vi köper upp datorer från större företag och myndigheter när de byter ut vart 3-4 år som vi renoverar, uppgraderar och säljer vidare till små och medelstora företag, skolor och en hel del utbildningsföretag, berättar Henrik Nilsson som är styrelseordförande i Inrego.

– Det är viktigt att man håller isär begreppen återvinning och återanvändning. Det går åt 1.800 kg råvaror och kemikalier för att tillverka en enda dator. Därför finns det stora miljövinster i att förlänga livslängden i stället för att skrota, återvinna och skaffa nytt, förklarar Fredrik Nilsson som är informationschef på Inrego.

Vad har ni fått för reaktioner på förslaget?

– Många tycker att det är intressant, men det är mest våra kunder som redan tycker att vårt koncept är bra och som ser hur stora miljövinsterna blir.

Henrik Nilsson är styrelseordförande i Inrego.
Henrik Nilsson är styrelseordförande i Inrego. 
Foto: Mark Earthy

Fakta
Namn: Henrik Nilsson
Företag: Inrego
Bransch: IT-återanvändning
Hemsida: www.inrego.se