Från anställd till ägare

Publicerad: 2012-04-05 08:12 | Uppdaterad: 2014-10-23 16:29

Nygräddade bullar, hemlagad husmanskost, vacker natur och ostörd rekreation. Detta blev kurs- och konferensplatsen Sjövillans signum när Lotta Fredstam köpte och tog över småföretaget.

Vi har tidigare berättat i Du&Datorn om hur du säljer ditt företag. Men hur går det egentligen till när man köper och tar över ett företag? Lotta Fredstam vet. Hennes tidigare arbetsplats, Sjövillan Kurs & Konferens, är i dag hennes eget företag med sju anställda.

– Det finns många fördelar med att köpa i stället för att starta ett företag. En klar fördel är att företaget ofta redan har en etablerad kundkrets och ett upparbetat varumärke. I mitt fall fick jag möjligheten att ta över verksamheten och prova mina vingar som småföretagare när ägaren av Sjövillan pensionerade sig.

Vad är speciellt viktigt att tänka på när man köper ett företag?

– Jag tog hjälp av en jurist för att granska hyresavtalet för villan och köpekontraktet för aktiebolaget. Revisorer hjälpte mig även att granska bolagssiffrorna. Det är speciellt viktigt att granska ett aktiebolag innan man köper det, så att man inte upptäcker lik i garderoben när köpet väl är genomfört.

Hur konkurrerar ni som mindre konferensvilla med större aktörer, som hotellkedjor?

– Vår styrka är just vår småskalighet. Vi kan erbjuda hemlagad mat och ostörda miljöer i en vacker, gammal villa med ett personligt bemötande. Vår marknadsföring bygger på att gamla kunder sprider ryktet om oss. Jag har även börjat jobba med sociala medier och ska helt göra om vår webbplats. Det roligaste är fortfarande mötet med kunderna och höra att de trivs hos oss.

Lotta Fredstam är från början ekonom  och berättar att hon tycker om att följa  sitt företags ekonomi: "Pengar in,  pengar ut, vad blir kvar? Detta är extra  roligt i ett litet företag där mötet med  kunderna är väldigt personligt".

Lotta Fredstam är från början ekonom 
och berättar att hon tycker om att följa 
sitt företags ekonomi: "Pengar in, 
pengar ut, vad blir kvar? Detta är extra 
roligt i ett litet företag där mötet med 
kunderna är väldigt personligt".
Foto: Privat                                                                                                                   

Fakta
Namn: Lotta Fredstam
Företag: Sjövillan Kurs & Konferens
Bransch: Hotell & konferens
Hemsida:www.sjovillankonferens.se