De säljer med gårdsbutik

Publicerad: 2012-04-12 08:03 | Uppdaterad: 2014-10-23 13:44

Flera svenska köttbönder tvingas höja sina priser för att klara av utländsk konkurrens. På skånska Kärra Gårdsslakteri & Rökeri ser man tvärtom ljust på framtiden.

I Sverige pågår just nu två till synes motsägelsefulla trender: Många svenska köttbönder klarar inte av priskonkurrensen från utländska bönder, samtidigt som småslakterierna bara blir fler och fler. Ekvationen kan vara svår att förstå, men sant är att det lokalproducerade och ekologiska köttet har vunnit mark hos svenska konsumenter. På det skånska familjeföretaget Kärra Gårdsslakteri & Rökeri utanför Ängelholm märker man tydligt av trenden.

– Vi ser helt klart ett ökat intresse för lokalproducerade varor i vår försäljning, speciellt under sommaren med alla turister. Vi säljer nästan alla varor i vårt närområde och i vår gårdsbutik, endast en liten del fraktas vidare till Stockholm. Om man ser det så har vi egentligen inga riktiga konkurrenter, berättar Peder Bonde, som driver gårdsföretaget tillsammans med sin hustru och son.

Hur kommer det sig att ni ligger så bra till konkurrensmässigt?

– Vi säljer nischade varor. Kycklingarna som föds upp här och sedan slaktas väger ofta omkring tre kilo och håller hög kvalitet. Vi har också ett rökeri där vi till exempel varmröker ungtupp. Vi föder även upp gås, fasan, kalkon och vildanka. Allting är närproducerat, ekologiskt och vår småskaliga uppfödning gör att vi hela tiden kan garantera att djuren mår bra.

Hur marknadsför ni er på en liten marknad?

– Reklam i lokal-tv har faktiskt spridit vårt varumärke jättemycket och ökat vår försäljning. Vi erbjuder catering till fester och andra tillställningar, där gäster ofta får mersmak på våra specialiteter. Vår marknadsföring bygger därför mycket på att nöjda kunder sprider ordet om oss till vänner och bekanta. Sedan är det klart att 800 gäss som går fritt omkring på en gård nästan marknadsför sig själva.

Peder Bonde (längst till höger) säljer  närproducerade specialiteter till nyfikna  gårdsbesökare. Många kunder har en  gång smakat Peders varmrökta ungtupp  på en fest och sedan blivit trogna kunder.


Peder Bonde (längst till höger) säljer 
närproducerade specialiteter till nyfikna 
gårdsbesökare. Många kunder har en 
gång smakat Peders varmrökta ungtupp 
på en fest och sedan blivit trogna kunder. 
Foto: Privat                                                                                                 

Fakta
Namn: Peder Bonde
Företag: Kärra Gårdsslakteri & Rökeri
Bransch: Djuruppfödning