Fakturaköp – Vad är fakturaköp?

Fakturaköp är ett begrepp inom factoring, en finansieringsform som baseras på kundfakturor.

Vad innebär fakturaköp?
Fakturaköp innebär att ett företag säljer sina obetalda kundfakturor till en bank, ett factoring- eller finansbolag och får in det fakturerade beloppet exklusive en avgift, mer eller mindre omgående inbetalt på kontot. Fakturaköp delas in i två typer; fakturaköp med regress och utan regress. Förfarandet skiljer sig åt beroende på vilken typ det är.

Fakturaköp utan regress
Vid fakturaköp utan regress överlåts, förutom påminnelse- och inkassoavgifter för förfallna fakturor, även hela kreditrisken till företaget som köpt fakturan. Fakturaköp utan regress erbjuds dock oftast endast till företag som har kunder med god betalningsförmåga. Denna form av fakturaköp har oftast lite högre avgift per faktura än nedanstående variant eftersom det säljande företaget blir av med kreditrisken.

Fakturaköp med regress
Fakturaköp med regress innebär att om en faktura är obetald efter ett visst antal dagar måste den köpas tillbaka av företaget som ursprungligen sålt den. Det innebär alltså att det är det företaget som från början sålt fakturan, och inte factoringleverantören, som står för kreditrisken.

Varför fakturaköp
Att använda sig av fakturaköp är ett sätt att förbättra ett företags likviditet. En annan anledning till att företag använder sig av fakturaköp är att de inte behöver hantera distributionen av fakturor. Om man använder sig av fakturaköp utan regress, tillkommer även fördelarna med att företaget slipper inkassohantering och kreditrisken, som övertas helt av factoringleverantören.

 Relaterad läsning: Sälja fakturor – factoringtips för företag

Vad kostar fakturaköp?
Priset för fakturaköp varierar, men i Sverige ligger avgiften på ca 2–5 % av fakturabeloppet. Faktorer som kreditrisk, volym och typ (med/utan regress) påverkar priset.

Fakturaköp, factoring & fakturabelåning
En fördel med fakturaköp jämfört med fakturabelåning, det andra begreppet inom factoring, är att företaget som säljer sina fakturor inte behöver hantera faktureringen. Om det handlar om fakturaköp utan regress tillkommer fördelarna med att slippa indrivningen av pengarna och kreditrisken.

Fakturaköp på engelska
Invoice purchasing; factoring

Relaterade ord
Factoring
Fakturabelåning
Leasing
Riskkapital
Kapital
Regressrätt

 Lästips! Finansiera företaget via Visma

4,5/5 - 2 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi