Josefin Svensson Bryt tystnaden

 

Josefin Svensson: Ung Företagsamhet fick mig att våga

Josefin Svensson lever med ångest och depressioner och har drivit UF-företag med syftet att förändra samhällets syn på psykisk ohälsa. Musikstudenten trotsade sina rädslor och Ung Företagsamhet fick henne att våga tro på sig själv och sina förmågor. Idag driver hon sitt företag som en enskild firma med samma namn - Bryt tystnaden.

Josefin Svensson studerar sin sista termin på gymnasieskolan Academy of Music and Business samtidigt som hon driver sin enskilda firma Bryt tystnaden. Företaget är en direkt fortsättning på det frö som såddes under UF-året. 

-”Bryt tystnaden” handlar om att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa. Jag lever själv med en svår ångestproblematik och återkommande djupa depressioner sedan åttonde klass och jag kände inte riktigt att jag kunde prata om det. Det var som att syns det inte så finns det inte. Ingen berättade för mig att psykisk ohälsa inte har något ansikte, att vem som helst kan drabbas.

-Så när vi skulle starta och driva UF-företag ville jag göra någonting värdefullt, någonting som kunde hjälpa  mig själv att vända på den negativa spiralen, men ändå påverka och hjälpa människor i min omgivning. Jag beslutade mig för att bryta tystnaden och det blev också namnet på mitt UF-företag. Genom skräddarsydda föreläsningar utifrån kundens önskemål och behov så beslutade jag mig för att minska tabun kring sjukdomar som inte syns utanpå.. Jag bestämde mig även för att rikta mina föreläsningar till skolledning, elever, kommuner och landsting för att driva ett påverkansarbete i jobbet för att förändra samhällets syn på psykisk ohälsa.

 Är du UF-alumn? Du vet väl att du som tidigare UF-elev kan använda våra program gratis ett år?

Vad har det betytt för dig att driva ett UF-företag?

- Ung Företagsamhet har betytt mer för mig än vad ord kan beskriva egentligen. UF fick mig att våga tro på mig själv och mina egna förmågor. Ung Företagsamhet fick mig också att ta ett steg som kanske inte annars hade varit självklart i mitt fall. När man befinner sig på botten, inte har något självförtroende och lider av djup depression så är det inte en självklarhet att ta steget att driva någonting som tar mycket tid och energi. Men i mitt fall var det viktigt att vända på den negativa spiralen, och samtidigt göra någonting för min omgivning. Och Ung Företagsamhet gav mig möjligheten att börja arbeta för den förändring som jag vill se i samhället.

-Hade inte viljan varit starkare än den depressiva sidan, och Ung Företagsamhets tro på mig och mina förmågor varit så uppenbara så vet jag inte om jag hade vågat ta steget. Men UF fick mig att våga. Våga trotsa mina rädslor. Våga upptäcka en helt ny värld. UF fick mig att våga utvecklas både som entreprenör men även som människa. Någonting som jag i dag är så oerhört tacksam för. UF fick mig att ta ett steg som idag innebär att jag i snart ett år drivit en enskild firma med exakt samma koncept dock någorlunda utvecklat. Ung Företagsamhet fick mig att våga bryta tystnaden, och idag gör jag det på en daglig basis.

Du går på en skola med en tydlig musik- och entreprenörsprofil. Vad har skolan betytt för ditt UF-företagande och utvecklingen av din entreprenöriella sida?

- Min skola har betytt en himla massa för mitt UF-företagande! Jag hade två fantastiska entreprenörskapslärare som motiverade, stöttade och inspirerade oss elever varje dag. Skolan gav mig ett sådant stöd att jag kunde kombinera mitt företagande med skolan, vilket innebar att jag kunde resa runt i hela Sverige och föreläsa för att minska tabun kring psykisk ohälsa. Det var för att skolan trodde på mig, min idé, min vilja och mitt driv att förändra som det fungerade.

Vad var det roligaste med att driva UF?

- Det roligaste med att driva UF var alla upplevelser. Att från noll få starta, driva och avveckla ett företag. Att jag under vägens gång fick lära mig precis allting som jag inte kunde från början. Jag fick lära mig att skapa en affärsplan, hur jag skulle bokföra fakturor och inköp och allt däremellan. Jag fick lära mig bygga upp en hemsida, att göra en föreläsning och att utvecklas som talare. Det var en utveckling utan dess like, både på ett personligt plan och på ett entreprenöriellt plan. Jag fick möjlighet att resa runt, att påverka och jag hade hela tiden människor som backade upp och stöttade mig.

Vad var det svåraste?

- Det som var det absolut svåraste var att våga. Det var ett steg som tog tid. Och i och med att det var svårt att våga, så var det även svårt att lyckas med de saker man gjorde. Det blev svårt att lära sig bokföringen, det blev svårt att skriva ett lyckat säljbrev. Allt blev svårare när man var rädd för att våga.

Vad vill du ge för tips till den som skall driva UF?

- Mitt bästa tips är just att våga! Våga göra det som skrämmer dig allra mest. Våga göra det som du aldrig tidigare hade vågat. Våga göra saker du inte kan. Våga vara öppen för att utvecklas, för att göra fel, och för att ta dig fram längs en relativt krokig väg. För jag säger inte att det är en dans på rosor att starta, driva och avveckla ett UF-företag, men jag säger är att det är värt det. Hade jag inte vågat där i början av september 2015 så hade jag inte stått här snart två år senare med en enskild firma som utvecklat min entreprenöriella sida något enormt. Så våga. För vågar du inte kommer rädslan växa sig större och du kommer begränsas. Men vågar du däremot, så kommer rädslorna att minska och du kommer fyllas med ett mod till att göra saker som du kanske inte annars hade valt att göra. UF är din möjlighet att uppfylla din dröm. Så våga!

 Är DU sugen på att driva UF-företag? Hämta vårt UF-paket här!