AGI - det här gäller för dig som småföretagare

Från och med januari 2019 ska alla företag som har anställda redovisa arbetsgivardeklaration på individnivå. Detta gäller även dig som är enda anställd i ditt eget aktiebolag. Vad innebär då detta i praktiken? Här är en F.A.Q!

Löner > AGI & småföretagare

— Enkelt uttryckt ska du som arbetsgivare tala om exakt hur mycket du har betalat ut i lön och till vem pengarna har betalats, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket. Du som arbetsgivare ska alltså göra dina inrapporteringar på individnivå i stället för som tidigare, i klumpsummor under året.

När ska arbetsgivardeklarationen på individnivå lämnas?

För dig som företagare innebär det att du precis som idag ska lämna arbetsgivardeklaration varje månad.

Vad är skillnaden från förut?

Skillnaden är att du ska redovisa utbetalningar för arbete och skatteavdrag per betalningsmottagare. Det innebär att du inte behöver lämna någon årlig kontrolluppgift från och med inkomstår 2019. Därmed slipper du det tunga arbetet med felsökning ett helt år bakåt i tiden om något inte stämmer.

Hur funkar det för den anställde?

Du ska informera betalningsmottagaren om vad som redovisats till Skatteverket i exempelvis en lönespecifikation. Detta ska ske senast den dagen som arbetsgivardeklarationen ska lämnas till Skatteverket. För de anställda innebär de nya reglerna att de löpande kan se sina värden på bruttolön, skatt och förmåner direkt på Mina sidor på skatteverket.se.

Hur är den nya arbetsgivardeklarationen uppbyggd?

Den nya arbetsgivardeklarationen består av två delar, en del där du redovisar uppgifter som gäller dig som arbetsgivare och en del där du redovisar uppgifter för varje anställd. Tidigare har alla arbetsgivardeklarationer varit förifyllda med arbetsgivare och redovisningsperiod, men det gäller inte för arbetsgivardeklaration på individnivå. Att deklarera på individnivå innebär att du gör avslut varje månad och därför blir det nu ännu viktigare än förut att varje period är rätt från början.

Finns det några likheter med hur det var tidigare?

Redovisningsperioder och deklarationsdatum är samma som tidigare.

Hur påverkar detta min lönehantering?

Det är viktigt att du ser till att ditt företags lönesystem är uppdaterat för att kunna hantera arbetsgivardeklaration på individnivå, och att dina rutiner för lönehantering passar det nya sättet att redovisa. Med Visma Lön 300/600 och Visma eEkonomi skapar du enkelt uppgifter för arbetsgivardeklaration på individnivå. Från och med årsskiftet gäller detta även Lön 100.

Hur lämnar jag arbetsgivardeklarationen?

Du lämnar enklast din arbetsgivardeklaration på individnivå i Skatteverkets nya tjänst “Arbetsgivardeklaration” Skatteverkets “Mina sidor”. Du kan även lämna via öppet API eller på nya blanketter.

Vad händer om jag missar att rapportera in arbetsgivaravgifter på individnivå?

Om du inte rapporterar in arbetsgivaravgifterna på individnivå i rätt tid kan du få betala en förseningsavgift på 625 kronor.

Visma Lön Smart

Lönehantering online

Visma Lön Smart passar dig som driver företag med upp till 25 anställda. Med funktioner som automatiserad semester, frånvaroberäkning och digitala lönebesked blir lönehanteringen lekande lätt.

Läs mer om Visma Lön Smart