Lotta skapar bakverk utan gluten

Varför krångla till det? Så tänkte Lotta när hon drog igång sin firma Tårtbiten. Det som startade med ett intresse har i dag utvecklades till en efterfrågad verksamhet där glutenfria bakverk står i centrum. 

Publicerad: 2016-02-04 10:36 | Uppdaterad: 2015-02-04 10:44

I en tid då allt fler söker produkter för glutenintoleranta ser företagaren Lotta Erberth att hennes skapelser är populära på marknaden där allt handlar om efterfrågan och tillgång. De två komponenterna var viktiga när hon beslutade sig för att satsa helhjärtat på sitt intresse – tårtor, bakverk och bröd utan gluten. 

– Jag började egentligen för att det är roligt att baka tårtor men det var mest dekorationen jag var intresserad av och det var det jag gjorde först. Men eftersom jag själv är glutenintolerant blev jag tillfrågad om jag inte kunde baka glutenfria tårtor. Vid ett tillfälle fick jag en förfrågan om att skapa en bröllopstårta i flera våningar där översta våningen var glutenfri. Efter bröllopet fick jag veta att den glutenfria tårtdelen vad den som blivit godast. Då tänkte jag att varför ska man krångla till det. Så nu bakar jag bara glutenfritt, berättar Lotta.

Tårtsuccén resulterade i att Lotta utökade sitt sortiment. Hon började baka mjuka kakor och bröd som hon levererade till hotell. Därefter har det rullat på men inte utan en personlig insatts. 

– Jag blev tvingad att lära mig. I och för sig är jag hemkunskapslärare i grunden men det är en sak att baka hemma, att göra till fler och större satser är betydligt svårare.

Tog hjälp för att utveckla

Efter ett tag ville Lotta utveckla verksamheten och skaffade därför en coach med rötter i Ica-världen. Med hjälp av hans inspiration lyckades Lotta sälja in sina glutenfria bröd till matvarubutiker. I dag levererar hennes företag matbröd, kaffebröd, bakelser och småkakor till butiker i närområdet, både större och mindre. Den pelaren i verksamheten vill Lotta bygga vidare på.

– Nu håller vi på att bygga en bättre webbplats där kunden själv kan gå in och beställa det hen vill ha. Till exempel kan kunder till butikerna beställa sina varor i butik. Butiken i sin tur lägger en beställning via vår hemsida och så levereras den extra beställningen med den ordinarie leveransen. Det tror jag bli bra.

"Att ha rätt människor omkring sig är viktigt som företagare. Våga be om hjälp och sätt upp mål. Jag har varit trött ibland men om du gör något du brinner för, då orkar du hur mycket som helst."

– Visst har det varit jättetungt bitvis. Samtidigt är det en viss frihet att vara företagare. Jag gör allt själv tillsammans med min dotter. Hon var relativt nyfödd när jag började verksamheten för över 20 år sedan så hon har sovit i sin vagn många nätter när jag bakat. Nu är jag inte lika trött när dottern är med. Hon skulle aldrig bli bagare utan polis. Vi får se om hon söker in till polishögskolan i framtiden men just nu trivs hon så bra med det här.

– Det blir ett sätt att leva, det här med att ha företag. Men det gäller att anpassa sig efter företagandets med- och motgångar. Strömmen gick en förmiddag och baka kan man inte göra utan ström. Så där stod vi och strömmen beräknades inte vara tillbaka förrän vid lunchtid. Då åkte vi och red istället, sedan bakade vi på eftermiddagen.

Har planer som tas i mindre steg

Lotta har visioner om framtiden men tar ett steg i taget. Själva bageriet ligger på Brunnby Gård där även hennes butik samt ett litet café finns placerat. Det är en lösning som fungerar utmärk men det finns tankar om att ta verksamheten till nästa nivå.

– Vi funkar bra tillsammans min dotter och jag och vi har jätteroligt men det är klart att det krävs mycket när man är egen. Vi har haft några tuffa år men nu har vi mycket att göra. Det rullar på. Jag räknar med att anställa personal under våren så att vi blir några fler. Nu är det ju rätt jobbigt om någon skulle bli sjuk.

– Jag måste även vidareutbilda mig så jag planerar jag att gå några kurser under våren bland annat naturlig glutenfri surdegsbakning och stenungsbakning. Vårt pyttelilla café som är öppet några timmar varje fredag har vi funderingar på att utveckla till ett hundcafé. Vi har egna hundar så vi vet hur det kan vara om man vill ta en fika ute. Men att utöka den verksamheten får jag göra när jag hinner.  

Fakta

Namn: Lotta Erberth
Företag: Tårtbiten AB
Bransch: Glutenfritt bageri och konditori
Använder: Visma eEkonomi, Visma eEkonomi Lönebesked, Visma Backup
Hemsida: tartbiten.com

Text: Therese Palm