”Livet börjar när man startar eget”

Pia Abramsson, Abrekon– Jag känner att jag är så lycklig, jag mår så bra, det har jag inte gjort på många år. Vem f-n kunde tro att livet skulle börja när man startar eget och bli så här bra. Att kunna äga sin egen tid, kunna resa och ha råd att göra det man vill.

Publicerad: 2015-05-06 11:30 | Uppdaterad: 2015-05-06 11:30

Orden kommer från Pia Abramsson och avser tiden efter att hon startade eget som redovisningskonsult. Innan dess hade Pia varit anställd i 15 år på samma revisionsbyrå, men hade också länge drömt om att driva något eget. Livssituationen med barn och ekonomi hade dock gjort det allt för riskfyllt att satsa, men tiden arbetade för Pia.

Ur askan i elden

– När jag sa upp mig kändes det som att hoppa från ett flygplan utan fallskärm.

Även om beslutet togs snabbt hade Pia och hennes man gjort upp en plan där han skulle hjälpa och stötta Pia finansiellt under ett år för att hon skulle komma igång.

– Men vi har inte behövt knapra på några sparpengar. Jag kunde själv och det är jag oerhört stolt över.

Pia fick snabbt många järn i elden

– Jag har självklart haft hjälp av att jag jobbat i branschen så länge och har ett bra kontaktnät. En annan anledning kan vara att jag specialiserade mig direkt. Jag jobbar inte med löpande bokföring, utan med att hjälpa företag göra bokslut, årsredovisningar och deklarationer.

– En annan anledning är nog att jag undervisar för branschorganisationen FAR och håller utbildningar inom bokslut och redovisning mot näringslivet. K2 och K3 är högaktuellt där just nu. Jag är även FAR-ambassadör vilket innebär att jag hjälper till att driva den lokala verksamheten och ordnar frukostmöten och lunchseminarier, hel och halvdagar och hjälper till med utbildningar på orten så att man kan hålla sig a jour utan att behöva åka till storstaden.

Pia är dessutom ute och kvalitetsgranskar de redovisningskonsulter som blir auktoriserade av FAR och ser till så de jobbar enligt regelverket REKO.

Vilka är dina främsta verktyg?

– Vi som är konsulter ska ju jobba med kunderna och själva ligga i framkant. Då måste man använda den bästa tekniken som finns för att frigöra tid till kundarbete istället för internt arbete. Jag kan Vismas Boksluts- och Skatteprogram på mina fem fingrar och det man är bra på är som regel också roligt.

Pia Abramsson, Abrekon"Visma Advisor har blivit min absoluta favorit och är portalen till allt mitt arbete. Jag tycker det är så bra – jag sköter all min planering där och gör sedan all fakturering via programmet för att det är så himla smidigt."

– Visma Advisors tidredovisning ger mig full koll på min verksamhet och hur mitt företag går – dag för dag. Detta tillsammans med möjligheterna att ta ut olika rapporter gör att jag är jätteförtjust i Visma Advisor som både underlättar mitt liv och ger mig enorma tidsvinster.

Dina bästa tips och råd till andra företagare?

– Man måste våga hoppa. Jag kan bara referera till mig själv, men vad är det värsta som kan hända? Att man får söka sig ett annat jobb? Det gäller dock att man tar för sig och är lite okonventionell. Min erfarenhet av folk runt omkring som vågat hoppa är att de har kommit ner och fått det bra. Många gör ofta något radikalt i 50-årsåldern och då är det väl bättre att byta jobb eller starta eget än att skiljas. Är du tveksam kan du alltid begära tjänstledigt för att prova dina vingar.

Mer om Pia Abramsson och hennes företagande

Pia Abramsson är dalkulla, uppvuxen utanför Ludvika, men flyttade till Göteborg när hon var 19. Pia startade eget först när barnen var vuxna, men det har hon aldrig ångrat:

– Jag bestämmer själv om jag inte har lust att jobba en fin dag. Då kan jag välja att jobba på kvällen istället. Jag är flexibel och man kan ju jobba var och när man vill med Vismas program.

Fakta

Namn: Pia Abramsson
Företag: Abrekon
Bransch: Redovisning och revision
Använder: Visma Advisor, Visma Bokslut, Visma Skatt 

Text: Petter Hammarbäck

Visma Advisor – det första du startar på morgonen

Visma Advisor är en webbaserad tjänst som tar ditt arbete på redovisnings- eller revisionsbyrån till en helt ny nivå. Du får full koll på kunder, uppdrag och din tidredovisning. Många byråkonsulter säger till och med att Visma Advisor är det första de startar när de kommer till jobbet.