"Jag fick ringa återbud till mina kunder"

Vabb och sjukanmälningar i massor. Nu har influensaläget i landet så smått börjat vända ner mot mer normala nivåer men många småföretagare påverkades av årets influensa. Anna Lovén, frisör och egenföretagare på Salong Unik i Växjö, är en av dem. Hon och flera medarbetare blev sjuka samtidigt med förlorade intäkter och besvikna kunder som följd.

Publicerad: 2015-03-12 07:55 | Uppdaterad: 2015-03-12 07:55

Anna Lovén, frisör och egenföretagare på Salong Unik i Växjö– Det ska mycket till för att jag ska vara borta från jobbet men när man får feber så måste man ju vara hemma. Jag fick ringa återbud till många kunder, det är alltid tråkigt. Jag uppskattar att jag förlorade ungefär 15.000 kronor i intäkter de dagar jag var borta.

Nu är Anna Lovén tillbaka på jobbet igen och då gäller det att försöka kompensera frånvaron genom att jobba extra timmar.

Man får vara lite flexibel

– Som tur är har jag väldigt trogna kunder som visar förståelse för att jag blir sjuk. Men det gäller att försöka hitta nya tider till de kunder som missade sina. En kund skulle till Mexico och hon hade sett fram emot att klippa och färga sig innan resan. Men vi löste det så att hon kunde komma till mig på söndagen när jag egentligen skulle vara ledig. Man får vara flexibel.

Vilka är dina bästa råd kring hur man löser företagandet när man blir sjuk eller får sjuka anställda?

– Försök att räkna med några dagars sjukfrånvaro när du budgeterar, det är ju normalt att vara borta då och då från jobbet och då kan det vara bra att slippa känna den ekonomiska stressen.

Fakta

Namn: Anna Lovén
Företag: Salong Unik
Bransch: Frisör
Använder: Visma eEkonomi
Hemsida: unikvaxjo.se

Småföretagarfråga

Enligt en undersökning av Visma påverkades två av fem småföretagare, eller 38 procent, av årets influensatopp som nådde rekordhöga nivåer i antalet sjuka. Är du sjukskriven när du blir sjuk eller händer det att du går till jobbet fastän du borde stannat hemma? Mejla gärna oss på infoline@vismaspcs.se.

Du kan läsa mer om undersökningen här: Årets influensa slår mot 170 000 småföretagare

Text: Emma Cajnerud