Elrond – någon att hålla i när åskan går

Åskledare är bra för byggnader som ska skyddas mot brand, men de löser inte problemet med åskskadad elektronik eller de skador som strömavbrott kan ställa till med. Det gör däremot Elrond.

Publicerad: 2015-09-09 08:20 | Uppdaterad: 2015-09-09 08:20

– Jag tror egentligen inte att det åskar mer idag även om just förra sommaren var ovanligt åskintensiv. Men vi har blivit mer sårbara med all elektronik, säger Micke Rockhammar som är vd på elsäkerhetsföretaget Elrond Komponent AB.

Åska skadar mer än alla bränder tillsammans

Runt 40 procent av svenskarna har drabbats av åskskadade elprylar och ett normalår står åskan för lika många skador som alla andra brandskador tillsammans, enligt statistik från Svenska Brandförsvarsföreningen.

– Men det är inte direktnedslagen som är den största boven. I 90 procent av fallen kommer åskskadorna från överspänning i el och telenät som beror på att åskan slagit ner i närheten och påverkar kablar som går in i byggnaderna, förklarar Micke Rockhammar.

Elrond helgarderar med åskskydd och UPS

Ett annat vanligt problem är de strömavbrott som ofta följer i åskans spår och som kan orsaka dataförluster och tillgänglighetsproblem om man inte har någon reservkraft.

Mikael Rockhammar, Elrond Komponent AB– Med en UPS, det vill säga avbrottsfri kraft, kan man fortsätta arbeta eller ta ner systemen på ett kontrollerat sätt när strömmen går för att undvika dataförluster.

Elrond Komponent har specialiserat sig på produkter inom säker elmiljö, det vill säga sådant som skyddar mot åsköverspänningar (åskledare och överspänningsskydd) och strömavbrott. Och det har uppenbarligen varit framgångsrikt med tanke på att de dubblat försäljningen de senaste sju åren.

Långsiktigt stöd och hjälp som framgångsrecept

– Jag tror dels att marknaden vuxit, dels att vi varit konsekventa med det vi gör och levererar bra teknisk support. Eftersom vi säljer material som kräver elbehörighet säljer vi bara via installatörer och elgrossister, men det kräver å andra sidan ännu högre kompetens om det vi gör.

Vid nybyggnation är Elrond med i ett tidigt skede som rådgivare och de gör även sina egna installationsanvisningar för att säkerställa att produkterna fungerar på bästa sätt. Det handlar alltså om att bygga en större helhet med stöd och hjälp. Och där har Vismas e-fakturering visat sig vara ett bra verktyg.

– Vi vill ha långsiktiga relationer med våra kunder och ser dem som samarbetspartners till oss. E-fakturering har blivit riktigt bra och det underlättar stort även om alla våra kunder inte kan ta emot e-fakturor än.

Dina bästa tips och råd till andra företagare?

– Man måste ha tålamod i affärer. Jag tror att många vill öka omsättningen snabbt, men det tar tid att bearbeta marknaden och bygga upp relationer för att få långsiktiga affärer. Så ta tid på dig, tänk långsiktigt och jobba hela tiden med att vårda relationerna. Det är mitt bästa tips.

Fakta

Namn: Mikael Rockhammar
Företag: Elrond Komponent AB
Bransch: Elkomponenter
Använder: Visma Administration 2000, Visma AutoInvoice, Visma Lön 600, Visma Analys
Hemsida: elrond.se

 Text: Petter Hammarbäck

 

Visma AutoInvoice – faktureringstjänsten som kan skicka fakturor i alla format från ditt ekonomiprogram

Läs mer om Visma AutoInvoice