Revisorn skapade framtidens byrå när revisionsplikten avskaffades

Deskjockeys, Peter Rexhammar, årets framtidsbyrå 2014Det låter kanske som en osannolik historia – att två makar och tillika revisorer som ville komma ifrån storstadens stress och prioritera ett lugnare liv på landet, skulle bli årets framtidsbyrå några år senare. Så vad är det egentligen som ligger bakom framgången?

Publicerad: 2015-04-13 08:40 | Uppdaterad: 2015-04-13 08:40

– Att vi fick börja från noll. Vi hade inga gamla tankesätt eller strukturer att rasera, säger Peter Rexhammar som är vd och auktoriserad revisor på Deskjockeys.

Men den förklaringen tarvar kanske sin egen förklaring. År 2002 flyttade Peter och hans fru, Hanna Rexhammar, från Stockholm till Sala för att bo på landet i en gammal gård med trägolv. Men de tog med sig jobbet från Stockholm och fortsatte att jobba med revisionsuppdrag mellan staketmålning, husdjur och trädgårdspåtande.

– Ja, det gick så bra att vi började växa där ute i skogen. Vi fick helt enkelt anställa fler, men vi höll det ändå på en låg nivå och jobbade från ena flygeln i tofflor och yllekoftor. Grannarna kallade det för tomteverkstaden, skrattar Peter.

En strategi för framtiden

Men så träffade de en annan revisor med många uppdrag och bestämde sig för att slå sina påsar ihop och börja om från noll.

– Det var det som var grejen. Vi började om från början med en välfylld kundstock och tänkte att antalet revisionsuppdrag kanske skulle minska i och med att revisionsplikten avskaffades, men att vi då skulle börja ta in redovisningsuppdrag.

– Samtidigt var det ju inte kört för oss revisorer bara för att revisionsplikten avskaffades. Vi som jobbar med revision ser det ju som att vi tillför ett värde i de företag vi granskar och att våra råd värdesätts av både företagare och företagens ägare.

De gjorde ett medvetet val

Så de lade upp en strategi för hur de skulle utvecklas. De skulle starta redovisningsbyrå också, men inte direkt utan inväntade att rätt läge skulle dyka upp. För de ville inte bli ytterligare en i mängden.

– Jag tror det var på Vismas framtidsdagar där någon visade hur företag kunde samarbeta med sin redovisningsbyrå via ett webbaserat program som bitarna föll på plats. Så när vi fick kontakt med redovisningskonsulten Anna-Bella Packwood förstod vi att det var dags.

Peter Rexhammar, Deskjockeys– Jag kan ärligt säga att vi nog inte hade startat redovisningsbiten utan Visma eEkonomi som plattform. Det var helt enkelt nyckeln till att komma igång och Anna-Bella blev motorn som satte oss på banan. Och nu rullar det på allt snabbare.

Hemligheten är att ge hjälp till självhjälp

– Hemligheten är att vi låter kunderna göra en större del av jobbet själva samtidigt som vi hjälper dem med utbildning, support, rådgivning och de tjänster de vill ha hjälp med. Nu jobbar vi enbart med fastprissättning och det gäller allt från bokföring och deklaration till bokslut. Då blir det tydligt vad det kostar samtidigt som kunden kan påverka kostnaderna om de vill.

Karriär och livskvalitet

Flygeln på landet växte de förstås ur ganska tidigt och numera bor byrån Deskjockeys på Östermalm i Stockholm. Även makarna Rexhammar fokuserar nu enbart på att förvalta och utveckla företaget tillsammans med sina 15 anställda revisorer och redovisningskonsulter. Men friheten att prioritera det personliga välbefinnandet står fortfarande högt i kurs. Även de anställda kan jobba på distans om de vill, bara det passar deras kunder.

Peters bästa råd

– Din redovisningskonsult kan som regel så mycket mer än att bara bokföra dina transaktioner. Så ställ krav och se till att få den hjälp du behöver. Med moderna verktyg som Visma eEkonomi automatiseras mycket av arbetet så att du kan göra mycket själv och hålla ner kostnaderna. Men då är det också viktigt att ha någon att fråga när du behöver.

– Se till att din kontakt är tillgänglig och kan ge dig svar när du behöver. Det är inte ok att behöva vänta en vecka på svar. Redovisning och rapporter är färskvara som snabbt blir inaktuella och det gäller även bokslut och deklaration. Det finns egentligen ingen anledning att bokslutet inte skulle vara klart till den 15 januari när du har årsvis redovisning.

Fakta

Namn: Peter Rexhammar
Företag: Deskjockeys Revision KB
Bransch: Redovisning och revision
Använder: Visma eEkonomi, Visma Skatt Proffs, Visma Byråpaket, Visma Revision
Hemsida: deskjockeys.se

Text och foto: Petter Hammarbäck

Årets framtidsbyrå

Priset Årets framtidsbyrå delas ut av FAR, branschorganisationen för redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare. Bakgrunden till priset är den framtidsstudie som FAR tagit fram. I kriterierna för tävlingen står att byrån ska arbeta med framtidsfrågor som har påverkat och förändrat kundrelationerna och lönsamheten.

FAR utser Deskjockeys som vinnare av Årets framtidsbyrå 2014. Foto: FAR
Deskjockeys utsågs till Årets framtidsbyrå 2014. Foto: FAR.