Anna Newman: ”Våga ta hjälp av nära och kära”

Publicerad 2014-11-13 11:48 | Uppdaterad: 2015-04-30 14:47

Anna Newman Sveas Design & InteriörEn av fyra småföretagare kan varken vabba eller jobba hemifrån när barnen är sjuka. De hittar andra kreativa sätt att både driva företag och sköta om barnen. 

Enligt en undersökning av ekonomiföretaget Visma kan bara en av tre småföretagare vabba med tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan när barnen är sjuka. De flesta, 43 procent, väljer att vobba – jobba hemma och ta hand om barn samtidigt.

Men en fjärdel av småföretagarna varken vabbar eller vobbar. I praktiken runt 25 000 personer i landet.

Måste öppna butiken

Anna Newman är en av dem. Hon har drivit inredningsbutiken Sveas Design & Interiör sedan 2011. Även om barnen får maginfluensa eller feber, och även om maken är i en annan landsända och kör sin lastbil, så behöver hon öppna butiken. Hur klarar hon det? Svaret: mormor och farmor.

– Ta i trä så är mina barn väldigt friska, vi har haft en väldig tur med sjukdomar, säger hon och lägger handen på den vitmålade disken i butiken.
Allt fungerar tack vare att mor- och farföräldrarna engagerar sig.
– Att vi får hjälp från dem var en förutsättning för att jag skulle kunna starta eget. De lovade att hjälpa till och det funkar jättebra.

Större frihet

Som många andra småföretagare jobbar Anna Newman ”dygnet runt”, som hon säger, leende.  Ändå känner hon sig mindre bunden nu än när hon var anställd.

– Det är för att jag styr så mycket själv. Jag kan åka ner här tidigt på morgonen när jag har lämnat barnen på skolan. Ibland kan jag jobba senare på kvällen. Det, plus att jag får så mycket hjälp. Glömmer jag lunchlåda så bor mamma centralt och kanske kan hjälpa mig lite. Ekonomin är egentligen det enda som har känts tufft. Men nu går det bra med både butik och webbutik.

Varför startade du en inredningsbutik?

– Inredning har alltid har varit ett intresse och jag tyckte att det saknades en sådan här butik i Växjö. Jag har en mix av gammalt och nytt som är lite ovanlig och flera av mina leverantörer finns inte i någon annanstans i Växjö.

Hur hittar du dina leverantörer?

– På bloggar och Instagram och via andra butiker.  

Vilka är dina bästa råd om hur man kombinerar företagande och familjeliv?

– Att våga ta hjälp av nära och kära. Det är svårt att fixa pusslet själv. Många har hjälp av sin partner men det fungerar inte i vårt fall på grund av arbetstiderna. Jag ser också bara positivt på att ungarna får hänga med hit ibland. De äter kvällsmat medan de ser en film på datorn. För dem är det rena lyckan. 

Namn: Anna Newman
Företag: Sveas Design & Interiör
Bransch: Inredningsbranschen
Använder: Visma eEkonomi
Hemsida: sveasdesign.se

Text och bild: Annica Jönsson

Relaterat: 8 sätt att klara företag och sjuka barn - samtidigt