ID06-kort bra för dig i byggbranschen

Sedan 1 januari 2016 är det lagkrav på elektroniska personalliggare på nästan alla typer av byggplatser. Även du som bara hjälper till tillfälligt måste kunna registrera dig vid ankomst för att få tillträde. 

 

– Problemet i byggbranschen är att man under många år brottats med en osund konkurrenssituation med utländsk arbetskraft och en del svartjobb med betydligt lägre lönenivåer än den vita branschen. För att komma tillrätta med det har branschen arbetat fram ett gemensamt legitimationskort som heter ID06 och som innehåller ett chip som gör det möjligt att registrera sig elektroniskt när man kommer till en arbetsplats, säger Lars Kandefelt, vd, AddMobile AB. Företaget erbjuder mobila lösningar för byggbranschen. 

Lagen är byggbranschens egna förslag för att komma till rätta med sina problem.
– Det som är unikt i lagkravet för byggbranschen jämfört med andra branscher är att personalliggaren ska vara elektronisk och inte får föras på papper. Det finns ett helt regelverk kring detta som både kräver spårbarheter och kryptering av uppgifterna för att tillgodose såväl Skatteverkets granskningsmöjligheter som Datainspektionens och personuppgiftslagens integritetsskydd. Så det är inget som går att lösa med Excel.

Du rekommenderar alla att skaffa ID06-kort, men er lösning fungerar även utan id-korten?

– Det finns tillfällen och sammanhang där det blir opraktiskt att registrera sig på ett speciellt ställe. Tänk dig ett vägbygge eller en byggarbetsplats med många olika fastigheter. Tanken är att man även ska kunna sköta in- och ut-registreringar med ett elektroniskt certifikat i sin mobil, ungefär som med ett mobilt bank-id. Det kan även användas för att tillåta och ge förregistrerade utan ID06-kort tillträde till en byggarbetsplats.

– AddMobiles personalliggare är en mobil lösning som följer Skatteverkets regler och använder ID06-kort för in- och ut-registrering. Och vi är även ackrediterade av Sveriges Byggindustrier. Vår personalliggare finns dessutom i lite olika varianter där in- och ut-registrering kan ske med ID06-kort, men också göras på en surfplatta eller med en app-lösning i den egna smarta telefonen.

Ditt bästa råd till företagare i byggbranschen?

– Skaffa dig ett ID06-kort. Det kommer säkert att finnas lösningar som inte kräver just ID06-kort, men utan kort är du utesluten från de företag som använder det och det gör redan de flesta större företag. Om du som företagare ger dina anställda ID06-kort får du även möjlighet att kontrollera att din personal verkligen registrerar sig. Det är en information du har rätt att se via personalliggaren tack vare den nya lagen.

– Det kommer säkert att finnas lösningar som inte kräver just ID06-kort, men utan kort är du utesluten från de företag som använder det och det gör redan de flesta större företag. Om du som företagare ger dina anställda ID06-kort får du även möjlighet att kontrollera att din personal verkligen registrerar sig. Det är en information du har rätt att se via personalliggaren tack vare den nya lagen. 

Visma Lön Smart

Lönehantering online

Visma Lön Smart passar dig som driver företag med upp till 25 anställda. Med funktioner som automatiserad semester, frånvaroberäkning och digitala lönebesked blir lönehanteringen lekande lätt.

Läs mer om Visma Lön Smart