Bästa skolan för unga företagare finns i Västerås

ABB Industrigymnasium i Västerås är bäst i landet på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Därför fick skolan Vismas pris för Årets UF-skola när SM i Ung Företagsamhet avgjordes på StockholmsmässanÅrets UF-skola utsågs när SM i Ung Företagsamhet avgjordes på Stockholmsmässan. Pristagare i bild är från vänster Hans Jakobsson, Lisa Eidenvall, Mikael Lenneman, Agneta Berliner, ABB Industrigymnasium i Västerås. Prisutdelare är Lotta Krondahl från Visma Spcs längst till höger. Foto: Boo Gunnarsson.

ABB Industrigymnasium i Västerås är bäst i landet på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Därför fick skolan Vismas pris för Årets UF-skola när SM i Ung Företagsamhet avgjordes på Stockholmsmässan i mitten av maj.

– Jag känner en stor stolthet över vinsten och över lärarnas och elevernas prestationer. Att driva UF-företag ger eleverna en möjlighet att utvecklas och jag vet att vi bidrar till ett mer företagsamt Sverige. Vinsten kommer att öka motivationen och lusten att jobba vidare med ungt företagande hos oss, säger Hans Jakobsson, rektor på ABB Industrigymnasium i Västerås.

Priset delades ut av Visma Spcs utbildningschef Anette Citron och Lotta Krondahl, som är kundansvarig. Det består bland annat av reklamtid hos TV4 värd en kvarts miljon kronor och har tagits fram i samarbete mellan TV4, mediebyrån Scream samt Visma.

Så här skrev juryn i sin motivering

”Årets UF-skola har en tydlig strategi och en visuell plan för vad de vill åstadkomma. Lärarna har en mycket hög tilltro till elevernas förmåga att vara företagsamma. Eller som en elev har sagt – skolan erbjuder dörrar, men vi elever måste öppna dem själva. Skolans nära samarbete med regionens företag inte bara berikar och gör utbildningen bättre utan är avgörande för elevernas utveckling.

Det imponerande sätt med vilket skolan väver samman UF-konceptet med övrig utbildning sporrar eleverna att anta utmaningar som i sin tur leder till att världen blir en ännu bättre plats att leva i. Den vinnande skolan 2015 är ABB Industrigymnasium i Västerås.”

"Skolan bedriver två program med inriktning teknik samt el och energi. Allt fler gymnasieprogram ger sina elever möjlighet att träna sitt entreprenörskap, och det är viktigt och bra eftersom Sverige behöver fler företag nu och i framtiden", säger Anette Citron.

Sjunde gången priset delas ut

Vismas pris till Årets UF-skola delades i år ut för sjunde gången. De tidigare åren har priset gått till Sven Eriksonsgymnasiet i Borås, Staffangymnasiet i Söderhamn, Malmö Borgarskola, Vansbro Utbildningscenter, Facetten i Åtvidaberg och Jensen gymnasium Södra i Stockholm.

I juryn för Årets UF-skola 2015 satt Christine Ineborn, Liber, Claes Andersson, Hippocampus skolutveckling, Björn Söderberg, Fair Enterprise Network, Jenny Kölfors, Westander och Anette Citron från Visma Spcs som ordförande.

Stödjer UF med gratis program

Visma Spcs, som levererar Sveriges populäraste ekonomiprogram både till landets småföretagare och till landets skolor, har länge varit engagerat inom utbildningsområdet. Samtliga elever som drev UF-företag läsåret 2014–2015 erbjöds att utan kostnad använda program från Visma för att fakturera, bokföra och göra webbsidor.