Ekonomi och kunder är det roligaste Pär vet

Tycker du att siffror är tråkigt? Möt redovisningskonsulten som älskar siffror. 

– För mig är sifferarbetet bara en liten del. Jag brukar se mig lite som en vaktmästare som är bra på många olika saker och som underhåller en större helhet, berättar Pär Gustavsson som är auktoriserad redovisningskonsult på Joggen AB.

Det roliga börjar när rapporten är klar

– Bara för att jag bokfört och skickat in momsrapporten innebär ju inte det att jag är färdig. Tvärtom är det då det roliga börjar, att ta fram och föreslå förslag och åtgärder som periodiseringar och andra transaktioner som kan ge företaget ännu bättre förutsättningar i framtiden.

– De flesta företagare vill ju veta hur det går för företaget och man kan utläsa otroligt mycket spännande och intressant om ett företag med hjälp av bokföringsuppgifterna. Genom att plocka fram och sammanställa relevanta data kan man se hur företaget går, varför det går som det går och även utläsa en hel del om hur man kan påverka företagets framtid.

Upptäcktsresande i företagande

– Det är faktiskt lite som att vara upptäcktsresande i företagande, att se förbi siffrorna, kunna dra slutsatser och upptäcka nya vägar framåt.

Pär  är ju också företagare men har även jobbat som anställd. Men det är företagare han vill vara och företagare han vill arbeta med.

– Det är roligt med företagare. Det är ju dem vi lever av, men framförallt dem vi lever med. Och det är ofta ovanligt intressanta människor. Alla företagare oavsett storlek och bransch har ju något de brinner för och det är något som jag blir inspirerad av.ara och företagare han vill arbeta med.

 

Inspirerande kunder

– Företagare är ofta människor som är otroligt kunniga inom sina specialområden, men kanske inte lika intresserade av att sköta bokföring och administration.

– Jag tycker att det är extra roligt att jobba med dessa människor och tillsammans kan vi åstadkomma så mycket mer då vi antagligen kompletterar varandra ganska bra. Jag är nämligen själv en lite lagom praktisk och teoretisk människa utan att vara expert på något. Min specialitet är att kunna lite grann om ganska mycket.

Om partnerskap och motpoler

Pär driver redovisningsbyrån Joggen AB tillsammans med sin pappa vilket är en kombination som passar dem väl.

– Just det här förhållandet mellan olikheter är något vi ser bland våra kunder. Lika människor leker nämligen inte alls bäst i längden, det verkar snarare krävas motpoler för att skapa en bra dynamik som kan bli framgångsrik.

– Vi har sett många kompanjonskap spricka under årens lopp som bestått av liknande personer och jämbördiga partner. De partnerskap som ser ut att hålla bäst är de där kompanjonerna är ganska olika och snarare kompletterar varandra. Det krävs ofta en nej-sägare som motvikt till stora entreprenörer som vill köra på för fullt.

– Jag tycker själv att den sämsta ägandeformen är den där två äger 50 procent vardera. Om delägarna skulle bli ovänner kommer man lätt i ett slags dödläge som är jättesvårt att ta sig ur. Många gånger är dessa företagare kompisar eller goda vänner från början som haft lika mycket inflytande och bara kört på utan skrivna avtal.

Hur bokför man en sönderslagen toalett?

– Man stöter även på en hel del kul och udda saker i mitt jobb. Jag vet inte riktigt vad jag vågar berätta, men kan i alla fall nämna ett företag som hade haft personalfest där det nog hade gått ganska vilt till. De frågade lite trevande om olika kostnadsslag och konton, men efter ett litet tag kom det fram att de hade förstört en toalett. De skulle bekosta renoveringen av badrummet och ville veta hur man bokförde kostnaden för det.

Pärs tips för att förenkla redovisningsarbetet

 • Skapa rutiner som underlättar
 • Gör ett körschema med återkommande saker som ska stämmas av
 • Gör checklistor med steg för steg-anvisningar i rätt ordning
 • Samarbeta med eller ta råd av en sakkunnig och kom överens om vilka delar du vill göra själv
 • Skaffa behörighet och använd e-tjänster för att inhämta och lämna kontoutdrag, deklarationer och rapporter på nätet. Då går det också att samarbeta kring dessa med så kallade tittlicenser.
 • Det finns många små och smarta hjälpmedel och program man kan använda för att underlätta sin vardag
 • Gå på kurser och häng med i vad som händer så lär du dig mer om smarta genvägar och nya möjligheter.

Pärs tips för framgångsrikt företagande

 • Var bra på många olika saker

 • Ta hjälp med sådant du inte kan själv

 • Var uthållig, ge inte upp för tidigt

 • Lär av motgångarna och bli taggad av dem

Visma eEkonomi

Släpp kontrollen 2022.

Och behåll den med vårt självkörande ekonomiprogram. Just nu ingår våra populäraste tillval för årsredovisning och deklaration gratis när du väljer Visma eEkonomi Smart.

Läs mer om Visma eEkonomi