Layla Naseh

"Min yrkesstolthet kommer från mamma"

Hon flyttade till Sverige från Irak 2004 och efter två månader startade hon eget. Några år senare hade Hygienteamet i Örebro åtta anställda och omsatte två miljoner. 

Tre tips från Layla Naséh till dig som vill starta eget 

 Sök information och var förberedd på allt. Ta hjälp av andra och tro inte att du kan eller hinner allt själv. Det gör du inte. 

 Lita på din instinkt och tappa inte självförtroendet om du får ett nej. Orsakerna till ett nej kan vara många. Det behöver inte betyda att du inte kan. Var stark, är du osäker på dig själv så ser och hör kunden det.

 Ta hand om personalen. Känslan av att man är omtyckt och betydelsefull är viktig. Ger du så får du mycket tillbaka.

Kvalité och service

– Vårt mål har aldrig varit att bli Sveriges största städföretag. Målet är däremot att hålla samma kvalitet som dag ett, samma service till kunderna, att personalen ska må bra och att detta är en säker och trygg arbetsplats.

När Layla Naséh flyttade till Sverige från Irak ville hon snabbt ut i arbetslivet.

– Jag var en helt annan person då. Osäker, tyst, jag vågade inte visa mig och kände att alla andra var så mycket bättre. Men allt sådant sitter i huvudet. Det gäller att visa för sig själv att "det här klarar jag".

När hon 2005 anlände till Sverige ville hon först av allt lära sig språket.

– Jag var målmedveten, jag skulle lära mig svenska. Min första tid i Sverige blev därför en mycket intensiv period. Jag satt med näsan i romaner, tidningar och ordböcker för att lära mig böjningar, ändelser och konstiga ord. Jag hade helt enkelt bestämt mig.

– Nu i efterhand kan jag säga att det var språkkunskaperna som senare gjorde att jag blev så säker på mig själv.

Bestämma över sin tid

Det hårda arbetet gav resultat. Först fick hon anställning som undersköterska, men önskan om att jobba med något där hon själv bestämde över sin tid och sitt arbete drev henne vidare. Två månader efter ankomsten till Sverige startade hon sitt företag.

– Att det blev just ett lokalvårdsföretag beror mycket på mamma. Hon arbetade många år inom den branschen. När jag var liten följde jag ofta med henne när hon jobbade och därför lärde jag mig också allt om till exempel material och yrkesstolthet. Dessutom har även min man, som jag träffade i Sverige, arbetat inom städbranschen.

– Inför företagsstarten fick vi mycket hjälp av en bekant. Hade det inte varit för henne hade jag inte kommit så lång som jag gjort.

Sålde bilen

Början var en tuff tid för Layla Naséh och hennes familj. Drömmen finansierades genom att de sålde bilen och verksamheten drog igång tack vare hemmagjorda flygblad.

– Vi satte oss på cykeln och la flygbladen i villaägares brevlådor. De började så smått att ringa, sedan ringde deras grannar. I början var vi dessutom billiga, berättar Layla.

– Men orsaken till att vi har växt i den takt som vi gjort är inte att jag har knackat dörr utan på vår kvalitet, som har gett oss referenser och rekommendationer.

Starta eget-bidrag då? 
– Då visste jag inte att man kunde söka sådana bidrag. Någon kanske nämnde det, men jag registrerade det inte. Jag var fokuserad på andra saker och trodde helt enkelt att man var tvungen att klara sig själv.

Årets Nybyggare

Layla Naséhs hårda arbete har lönat sig. Hon har både skapat ett framgångsrikt företag och blivit Årets Nybyggare 2009. 

– Då var jag riktigt stolt. Det var fantastiskt. Utmärkelsen innebär att jag har fått möjlighet att skicka in fler offerter och anbud, eftersom människor känner igen mig. Men jag har ingen förtur på något sätt. Allt handlar fortfarande om att göra ett bra jobb till ett bra pris.

Rutavdraget viktigt

Något som däremot har haft stor inverkan på företaget är rutavdraget, skattereduktionen för hushållsnära tjänster.

– Rut har varit jättebra för oss. Folk som inte tyckt de haft råd tidigare har fått det nu. Många vill satsa på karriär och arbete. De är helt enkelt upptagna och har inte tid med hushållsarbete och trädgård. De prioriterar bort det och vill umgås med familjen istället.

Du kanske också är intresserad av ...

7 säljtips från en slipad dammsugarförsäljare
Snabbkurs för dig som ska anställa
Involvera fler sinnen och sälj mer
Oppigårds startades utan en krona i skuld
Så marknadsför du ditt företag gratis i media60 anställda och fyra företag – i fyra branscher