Sandras glasstrut tog hem förstaplatsen i tv-program

Nyblivna entreprenören och företagaren Sandra Jönsson kammade hem förstapriset i tv-programmet "Ullared – jakten på storsäljaren" med sin egenutvecklade glasstrut i sillikon. Nu säljs hennes strutar i varuhuset Gekås Ullared och i nätbutiker landet över.

Grattis Sandra Jönsson, hur känns det?

– Tack, det känns jätteroligt! För ungefär ett år sedan var min produkt en skiss på ett papper och i dag säljs den på Sveriges största varuhus och i flera nätbutiker – det är lite galet. Jag har hållit produkten och även min medverkan i programmet hemlig i ett år. Det är skönt att kunna berätta för fler om den nu.

Berätta lite om din produkt, hur kom du på idén och hur utvecklade du den?

– Min produkt kom till efter ett besök på Ikea med familjen. Minsta killen som då var två år satt bak i bilen och åt på sin mjukglass. De rann från alla håll och eftersom han även börjat äta från botten så droppade de även därifrån. Det var glass överallt. Så när jag kom hem så satte jag mig ner och började skissa på det som nu är cillicone – en glasstrut med droppskydd. Man kan antingen skopa glassen direkt i struten eller sätta en vanlig strut i.

Hur kommer det sig att just din produkt vann?

Cillicone strutar– Har faktiskt ingen aning, men jag tror att den kan tilltala många av Gekås kunder. Eller jag hoppas det iallafall.

Hur fick du idén att vara med i tv?

– Kanal 5 hade precis gjort reklam att de letade efter nya produkter till programmet. Jag skickade in mitt bidrag, eller rättare sagt jag skickade in fem bidrag. När de några veckor senare hörde av sig och meddelade att jag gått vidare i tävlingen med min glasstrut så blev jag självklart superglad men samtidigt blev jag livrädd! Jag hade ju bara en skiss och en tanke i mitt huvud och nu var jag tvungen att ha en färdig produkt att visa upp inom ett par månader.

– Jag spenderade en hel dag framför datorn och letade upp så många silikonföretag jag kunde för att se om jag kunde hitta någon samarbetspartner. Ett av dem var KG Design i Göteborg. Jag kände genast att jag ville jobba med dem och blev otroligt glad när de svarade på mitt mejl. Sedan den dagen har de lagt ner en massa tid och energi på mig och min glasstrut. De gjorde det möjligt! De hjälpte mig få fram min produkt i tid!

Hur finansierade du din idé?

– Almi har varit till stor hjälp. Det finns något som heter innovationsbidrag som jag fick förmånen att ta del av och det var helt avgörande för att jag skulle kunna fortsätta utveckla struten. Jag har även en förstående familj som varit med på tåget ända från början. Vi har varit beredda att satsa på företaget och produkten allihop.

Är det enkelt eller svårt att ta fram en egen produkt tycker du?

Sandra Jönsson"Jag önskar att jag kunde säga att det är enkelt, men det har varit väldigt mycket jobb. Utan de nätverk jag har runtomkring mig hade jag inte lyckats. Det var dagar då jag önskade att jag istället hade köpt något som redan fanns på marknaden och satsat på det."

– Men med facit i hand är jag glad att jag gick hela vägen. En fördel med att jag kom med i programmet var att processen skyndades på eftersom jag fick en deadline att ta hänsyn till. Det tog cirka fyra månader från skiss till att första prototypen var klar. Jag hade aldrig jobbat i silikon innan, inte heller hade jag jobbat med framtagning av produkter så allt var ju nytt. Jag har lärt mig otroligt mycket och skulle gärna göra om resan igen. Många av de riktigt svåra delarna har KG Design hjälpt mig med och eftersom de är proffs på silikon har de kunnat leda mig in på rätt spår när jag är ute och far med mina tankar.


Du använder Visma Webshop, hur funkar det?

Sandra Jönsson, Cillicone

– Det funkar perfekt för mig! Det har varit enkelt att jobba i programmet och även om man jobbar med färdiga mallar finns det otroligt många möjligheter. Dessutom är supporten fantastisk – ingen fråga är för dum eller för liten. Jag har satsat på att ha mycket bilder och lite text och jag tycker sidan är riktigt snygg.

Vad blir nästa steg för dig och ditt företagande?

– Just nu är det full fokus på att sälja in struten inför sommarsäsongen. Sedan väntar bearbetning av de mer solrika länderna – det ska bli riktigt spännande. Men jag jobbar inte bara med Cillicone, mitt företag heter Industry Of Ideas vilket är just vad det heter – en industri av idéer. Jag har massa tankar om fler produkter och tjänster inom många områden så jag hoppas att det kan bli fler lanseringar längre fram. Ända sedan jag var 15 har jag skrivit idéböcker – de har blivit min form av dagbok. Där finns hundratals idéer i dem. Många otroligt dåliga, några halvkassa men framförallt ett och annat guldkorn. Att läsa igenom böckerna och se vilka idéer man hade för tio eller tjugo år sedan är fantastiskt och jag hoppas att jag fortsätter att skriva dessa böcker i många år till.

Vad har du för tips att ge till den som vill ta fram en helt ny produkt?

– För mig handlar företagandet om att våga. Då menar jag inte bara att våga starta upp utan att våga fortsätta, att våga be andra om hjälp och att våga inse sina brister men också att våga se sina egna kompetenser. Jag önskar att jag hade vågat tidigare och jag håller tummarna för att jag vågar hela vägen. Det finns så mycket bra hjälp att få från till exempel Almi och Nyföretagarcentrum så ta vara på det och försök att hitta en mentor, någon som du kan höra av dig till när de negativa vindarna börjar blåsa eller när du känner dig helt bortkommen – jag har flera mentorer och det är jag otroligt tacksam över!

Fakta

Namn: Sandra Jönsson
Företag: Industry Of Ideas/Cillicone.se
Använder: Visma Webshop
Hemsida: www.cillicone.se

Foto: Cillicone/Micke Persson och Emma Cajnerud

Om programmet

Tv-programmet Ullared – jakten på storsäljaren sänds i Kanal 5 och går ut på att deltagarna får visa upp en egen uppfinning eller produkt. En panel testar prylarna och vinnarna i varje program får sedan sälja sin produkt i varuhuset.

Visma eEkonomi

Släpp kontrollen 2022.

Och behåll den med vårt självkörande ekonomiprogram. Just nu ingår våra populäraste tillval för årsredovisning och deklaration gratis när du väljer Visma eEkonomi Smart.

Läs mer om Visma eEkonomi