anders

Anders Andersson: - Jag skrev det första skatteprogrammet!

Anders Andersson, redaktör på tidningen Driva Eget och legendar inom privatekonomi och småföretagarfrågor, har en lång och kärleksfull relation med Visma Spcs.

Vi träffar honom på Vismas 30-årsfest för inbjudna gäster med champagneglas i hand. Namn på människor som betytt mycket för honom och Visma genom åren bubblar fram. Han är ett enda stort leende.

Räkna ut skatten

Rolf Dahlberg och Jan Älmeby, då ägare till Scandinavian PC Systems, förädlade och förverkligade hans baby – ett superenkelt skatteprogram för privatpersoner. Expressenjournalisten Anders hade under lång tid offrat både nätter och semesterdagar för att utveckla sitt program.

– Jag lärde mig den enklaste formen av dataspråk och funderade ut hur jag, med både datakod och text, på ett enkelt sätt kunde hjälpa folk att beräkna och sänka skatten. Skattesystemet var då mycket mer komplicerat än i dag, säger Anders Andersson.

Disketter

Det här var på den tiden då folk enligt skrönorna slog hål i disketter för att sätta i pärmar och drog med musen över skärmen för att få datorn att lyda order. Och ingen i hela Sverige verkade kunna erbjuda en fungerande affärsmodell. Anders Andersson prövade ett samarbete med en aktör, men prissättningen var fel. 
Då träffade han Rolf och Jan som sa så här:

– Vi ska göra detta mycket bättre och sänka priset radikalt. Vi ska ha en inbunden tjock handbok för att förklara hur man gör och programmet ska kosta 395 kronor.

”Detta är en dator”

Kunderna var entusiastiska. Handboken hade rubriker som: ”Detta är en dator” och ”Vad är ett tangentbord?”. Anders Andersson blev en av Vismas underleverantörer, eller samarbetspartners snarare. Idag är det vanligt att småföretagare samarbetar i nätverk. För 30 år sedan var den modellen så ovanlig att det skrevs en doktorsavhandling om den.

– Arbetssättet blir så dynamiskt. Här vore det bra om storföretagen lärde sig lite av de små, säger Anders Andersson.

Skatteprogrammet blev snabbt Sveriges mest sålda skatteprogram och har så förblivit sedan dess. Samarbetet mellan Visma Spcs och Anders Andersson pågick i 28 år, fram till 2013.

Hur tycker du att Visma Spcs ska behålla sin dynamik i framtiden?

– Genom att delegera ansvar till de anställda och låta dem blomma ut. Företaget har redan en personalpolitik som är imponerande.

Anders Andersson har också ett budskap till alla entreprenörer: Med envishet kan man nå hur långt som helst.

– Se på mig, det var fiasko först, men efter hårt arbete blev det sedan en win-win-affär för både Visma Spcs och mig. Jag var bara en ekonomijournalist på Expressen som tyckte det var en utmaning att hitta ett enkelt sätt att planera för lägre skatt.

Läs mer av Anders Andersson på driva eget »

Text: Annica Jönsson