Something Borrowed – Vill göra hyrkläder till vardag

Alla råd är inte alltid rätt. Daniella och Madlén driver Something Borrowed och de bestämde sig för att göra det på sitt sätt. Här är deras berättelse.Something Borrowed

Varför startade ni företaget?

Daniella berättar:
– Idén med att hyra ut kläder passade var jag befann mig i livet just då. Jag hade pluggat på textilhögskolan och jag ville förändra modeindustrin om jag skulle jobba i den. Därför ville jag starta den här affärsidén.

Madlén:
– Jag ville väl bli egen för att det någonstans alltid har varit min dröm. Jag har alltid sett mig själv som en egenföretagare. Sen har det varit många bollande av idéer men den här som kändes rätt, att hyra ut kläder, kom och då körde vi.

  Lästips: Adnym Atelier – jeans med hållbarhetstänk 

Det bästa med att driva företag

Daniella berättar:
– Det som även är läskigt då är ju också det roliga, att det är vi som bestämmer vad som kommer att hända i vårt bolag, hur vår framtid kommer att se ut och hur det går. Vi fattar alla beslut och vi gör det efter vad vi tycker är bäst för bolaget, men också efter vad vi tycker är roligast och mest givande för oss. Sedan är det också flexibilitet i att vara egen, vi är inte styrda av någon annan än oss själva. Det är väldigt positivt.

– Det jag alltid har drivits av är att se att jag kan göra skillnad, att det jag gör får en output som påverkar någon annan eller något annat. Det känns som att det blir extremt påtagligt när man är egen, till skillnad från om man är i en större organisation. Här är det exakt liksom, man får respons direkt på det man gör, menar Madlén.

 Lästips: Daniel & Davids hundhjälp: "Vi får göra det vi älskar"

Det svåraste med att driva företag

På frågan om vad som är det svåraste med är driva företag, svarar Daniella så här:
– Det svåraste med att vara egen i ett sånt här tidigt stadie är att jobbet aldrig riktigt tar slut, det finns alltid saker man kan göra. Även det här med att man är i en så pass osäker situation ändå, att det hänger bara på oss att det vi gör blir bra. Det kan vara lite tufft ibland.

 Lästips: Linda Eliasson, fotograf: En stor lycka att känna sig fri

Tips till den som startar nytt

– Ett tips till folk som startar eget är att från början dokumentera sin resa. Det har vi gjort genom videos och bilder. Vi sparar även minneskorkar av bubbelfirande för man glömmer så himla lätt vad man är i, vad man gör och vad man har gjort och man är väldigt framåtsträvande hela tiden. Det är väldigt kul att sitta och kolla igenom ett album från 2016 och se hur vår första logga och vårt första lager såg ut. Allt sånt där är väldigt kul att minnas tillbaka till och se hur långt man faktiskt har kommit sedan man startade. Det är motiverande att se sin framgång ibland.

 Lästips: Starta eget? Kurs på distans – gratis och online!

Faktorn till framgång

– Jag tror att faktorn för framgång i alla fall för oss har varit ett starkt team, att vi har kompletterat varandra så pass bra att vi har kunnat göra alla de här rollerna som vi har gjort bara på två personer, menar Daniella.

–Vi är inte rädda för att kasta oss ut och testa nya saker, det är inte hela världen. Om man tar livet och sig själv på för stort allvar, finns risken att man kanske inte vågar vissa grejer, fortsätter Madlén.

Vad drömmer ni om?

– Jag hoppas att hyra kläder ska bli den nya normen i Sverige i alla fall, sedan tar vi gärna över världen längre fram. Vår vision är att det i framtiden inte ska vara några som helst konstigheter att hyra kläder, och att hyra kläder ska gå före funderingar på att köpa något nytt, berättar Daniella.

Vilka råd vill ni ge?

– Alla missar har gjort har man ju också lärt sig så mycket av, så på ett sätt vill man inte vill ha dem ogjorda, fortsätter Daniella.

Madlén flikar in:
– Nej, jag ångrar inte heller någonting. Jag tror inte att vi hade varit där idag och kunnat driva vidare företaget om vi inte hade gjort misstagen. Så mitt råd är att inte lyssna för mycket på andras råd. Om du ska göra någonting nytt kan du inte lyssna på allting som alla tror sig veta. Det låter kanske konstigt, men ibland måste man gå på sin magkänsla. Och om du inte ska göra samma sak som redan har gjorts, så måste du både prova och kanske göra grejer som man kanske inte tror skulle funka.

Vad är ni stolta över?

– Egentligen kanske vi inte stannar upp så ofta och tänker på vad vi har åstadkommit, men när man blickar tillbaka är det helt sjukt vad vi har gjort hittills, berättar Madlén.

Daniella instämmer:
– Jag är stolt över vad vi har lyckats åstadkomma på ett år med de resurserna vi har haft, och att vi ändå lyckats komma så här långt på två personer. Det är jag väldigt stolt över.

 Vill du veta med om företaget? Besök Something Borrowed.

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi