Vi har ofta olika åsikter om hur företaget ska drivas

Daniel Ångefors och Maria Paulsson är sambor och driver Wäxthuset Lilla Edet tillsammans. Företaget startades av Marias föräldrar på 1960-talet. Då var det ett odlingsföretag, en renodlad handelsträdgård och låg utanför Uddevalla. Verksamheten flyttades sedan till Upphärad utanför Trollhättan under 70-talet. Där började man även med gårdsförsäljning.

När Maria skulle ta över driften 2001 ville hon inte jobba med odling och startade i stället ett Garden center, som säljer träd, buskar, krukväxter och snittblommor i Lilla Edet. Sedan 2010 driver hon det tillsammans med sin sambo Daniel.

— Då hade vi små barn och jag pendlade en och en halv timme enkel väg till Göteborg. Marias föräldrar började bli till åren och hon ville inte driva företaget ensam, berättar Daniel.Alla Hjärtans Dag

Maria och Daniel har känt varandra i 22 år.
— Det tog lite tid innan vi blev ett par men nu har vi hängt ihop ett bra tag. Nu har vi villa, två barn och företaget ihop, säger Daniel.

Daniel sade upp sig från sitt jobb i IT-branschen för att hjälpa Maria med driften av Wäxthuset Lilla Edet. Marias föräldrar har varit kvar som ägare, vilket ibland har skapat otydlighet om vem som är chef i den löpande verksamheten. Annars fungerar det bra att driva företag ihop med Maria.

För Daniels del har karriärbytet inneburit att han numera har 10 minuter att köra till jobbet och en flexiblare arbetssituation, vilket underlättar när barnen - 8 och 11 år - har blivit större och ska skjutsas till olika aktiviteter.

— Att göra en sådan här sak tillsammans är också väldigt roligt, konstaterar Daniel.

En av fördelarna med att driva företag tillsammans med sin partner är att man har stor förståelse för varandras arbetssituation. Man förstår varför den andre behöver jobba undan hemma på kvällarna.

— Men vi försöker att hålla jobbet på jobbet och fokusera på barnen och deras aktiviteter när vi är hemma.

Företagandet kan vara krävande, tycker Daniel och Maria. Mest för att det kan vara svårt att släppa på fritiden. De diskuterar ofta jobbfrågor efter arbetstid. Det händer också att de har olika åsikter om hur saker ska hanteras. Maria äger företaget tillsammans med sina föräldrar och ansvarar för personalen och det kreativa eftersom hon är utbildad florist. Daniel är vd och har ansvar för den löpande verksamheten och gör en hel del omvärldsbevakning.

— I ett familjeföretag har vd:n inte riktigt samma pondus som i andra företag, skämtar Daniel.

En annan nackdel är att det kan vara svårt att vara lediga tillsammans eftersom de anställda (nio stycken) går först i semesterplaneringen.

Hur bra det fungerar att driva företag ihop tror Daniel och Maria handlar mycket om kommunikation, att man berättar för varandra hur man tänker. Bara för att man är ett par kan man inte utgå från att den andre förstå vad man menar.

— Det är något som jag behöver bli bättre på, säger Daniel

En stor inspiration för Daniel är James C Collins bok Good to Great: Why Some Companies Make the Leap … And Others Don’t. Ett boktips Daniel gärna vill skicka med till andra företag – utöver hans och Marias bästa tips på hur man lyckas med företagandet som par.


Daniels och Marias bästa tips på hur man lyckas med företagandet som par:

  • Ha en tydlig rollfördelning – vem gör vad?
  • Ta inte för givet att den andra förstår vad du menar – informera varandra om hur ni tänker
  • Skilj på jobb och privatliv

Du kanske också är intresserad av ...

Försäkringarna varje företagare bör ha
Vad kostar en anställd?

 

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FÖlj vårt nyhetsbrev