Verktygen som gör dig till vinnare i offentliga upphandlingar

Fredrik Krisiansson, Visma CommerceEn ofantligt stor marknad ligger öppen för dig, bara du tar dig tid att sätta dig in i reglerna. Här är upphandlingsspecialisten Fredrik Kristianssons bästa tips och råd till dig som vill lyckas i upphandlingar.

Publicerad: 2015-09-02 08:20 | Uppdaterad: 2015-09-02 08:25

När stat, kommuner och landsting göra sina inköp lyder de under lagen om offentlig upphandling som säger att alla inköp över ett visst belopp måste annonseras ut i en allmänt tillgänglig offentlig databas. Reglerna är dessutom gemensamma inom hela EU.

Säljarens marknad?

– Bara i Sverige är detta en enorm marknad som omsätter en bra bit över 800 miljarder kronor, bara i år. De offentliga köparna är dessutom de tryggaste och bästa betalarna som aldrig går i konkurs. Och det är ont om säljare – i snitt skickas det bara 4,7 anbud per upphandling, berättar Fredrik Kristiansson som är försäljningsdirektör på Visma Commerce.

För Visma Commerce del är det dock en positiv utmaning. Företaget hjälper nämligen alla offentliga myndigheter och upphandlare att annonsera och nå ut med sina upphandlingar och erbjuder alla företag som vill delta en genväg till denna jättemarknad.

Järnkoll på upphandling med Upphandlingskoll

UpphandlingskollNär Visma Commerce lägger upp offentliga upphandlingar i sitt system Upphandlingskoll struktureras de efter olika branschkoder och dess geografiska läge. Därefter får alla företag som anmält sig en automatisk e-postavisering så fort det kommer in en upphandling som passar deras önskemål och profiler.

– Vi är e-Sender certifierade i Sverige så man kan vara helt säker på att man får del av alla offentliga upphandlingar i Sverige via vårt system. Vi har även kontroll på alla upphandlingar som publiceras i det europeiska systemet TED (Tenders Electronic Daily) som är en databas med alla europeiska upphandlingar. Du kan därför även bevaka upphandlingar inom hela EU via oss, förklarar Fredrik Kristiansson.

Kika i facit med Marknadskoll

MarknadskollÄven om Visma Commerce är relativt nytt som namn har upphandlingstjänsten funnits ett bra tag under namnet Opic. Under dessa år har man hunnit samla på sig en hel del erfarenhet, statistik och inte minst resultatet av tidigare upphandlingar.

Alla offentliga upphandlingar är nämligen offentliga handlingar, så vem som helst kan gå in och se vem som vann, till vilka priser och en mängd olika saker och orsaker till att en upphandling gick som den gick.

– Dessa uppgifter har vi samlat i tjänsten Marknadskoll som gör resultaten av tidigare genomförda upphandlingar tillgängliga geografiskt och efter branschkoder på samma sätt som nya och pågående upphandlingar, tipsar Fredrik Kristiansson.

Med Marknadskoll kan du alltså gå in och granska tidigare liknande affärer inom dina verksamhetsområden, se dina konkurrenters tidigare anbud och lära dig hur just din kommun resonerar när de väljer vilket anbud som är bäst.

Fredrik Kristianssons bästa tips

– Alla små företag inser nog inte vilka oerhörda möjligheter de faktiskt har att vinna en upphandling, få långa avtal från en trygg och stadig köpare som dessutom betalar bra. Visst finns det hinder och byråkratin kan många gånger vara tuff. Kommer ditt anbud in för sent eller inte är komplett är det inte giltigt. Men om du istället gillar läget och ser möjligheterna kan en ny värld öppnar sig.

Här är Fredrik Kristianssons bästa tips till dig som vill komma igång med offentlig upphandling:

  • Gå en utbildning i LOU – lagen om offentlig upphandling. Lär dig spelreglerna och att acceptera dem så har du alla chanser att bli en vinnare. Jag rekommenderar varmt vår grundutbildning i LOU.
  • AnbudsguideStudera tidigare upphandlingar och se var som varit framgångsrikt och vad som inte varit det. Du hittar allt detta i Marknadskoll.
  • Se till att informera dig om alla de nya upphandlingar som är relevanta för dig och fokusera på dem. Du gör enklast ditt urval med Upphandlingskoll.
  • Vill du veta mer kan jag även tipsa om Anbudsguiden, en lättläst pocketguide om offentlig upphandling.

Mer att läsa om upphandling

Så lyckas även små företag med upphandling

Direktupphandling – din lokala genväg till upphandlingarnas värld

 Text: Petter Hammarbäck

Upphandling låter spännande!
Visa mig var jag kan lära mig mer och söka efter pågående upphandlingar i min närhet eller bransch.

Läs mer om Visma Commerce

 

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FÖlj vårt nyhetsbrev