Glöm inte investeraravdraget

Har du efter 30 november 2013 satsat privata pengar på aktier i ett mindre aktiebolag vid bildandet eller vid nyemission, kan du ha rätt till ett investeraravdrag i deklarationen.

Investeraravdraget är normalt 30 procent av halva den kontanta betalningen du gjort för aktierna, men det finns ett maxbelopp.

Har du exempelvis startat ett helägt 50 0000 kronors-bolag kan du ha rätt till 7 500 kr i skattereduktion genom investeraravdraget.

Det finns ett antal villkor som måste uppfyllas för att investeraravdrag ska godkännas.

Det viktigaste är kanske att aktiebolaget som du satsat pengar i måste ha gjort lönebetalningar på minst 300 000 kr under det år du köpte aktierna eller under året därpå, för att du ska kunna göra investeraravdraget. Du gör investeraravdraget i deklarationen för det år då löneunderlaget första gången uppgått till minst 300 000 kr.

Det finns fler begränsande regler för investeraravdraget som du kan läsa om på Skatteverkets hemsida via den här länken:

Skatteverket - investeraravdrag

Glömt göra investeraravdag – begär omprövning

Har du missat att göra investeraravdrag i dina deklarationer för 2013-2016 är det inte försent att rätta till det misstaget.

Man har nämligen alltid fem år på sig att begära omprövning av gamla deklarationer och exempelvis då lägga till ett yrkande om investeraravdrag om man uppfyllt kraven för att få ett sådant avdrag. Det tar kanske nån stund att få ihop en sådan skrivelse, men den som exempelvis satsat 50 000 kr på ett nytt bolag och uppfyller kraven för investerarbidrag, kan ju få 7 500 kr i sänkt skatt. Det är bra timpeng på att sätta ihop en begäran till omprövning i sådana fall.

 Alla smarta skattetips

 TIPS: Skatteplanera nu – med Visma Skatt!

En klok skatteplanering börjar tidigare än på nyårsafton. Visma Skatt hjälper dig för att du ska få ut bästa resultat när det är dags för din inkomstdeklaration. 

 Prova gratis i 20 dagar

5/5 - 2 röster
Visma eEkonomi

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Just nu kan du köpa Visma eEkonomi med deklaration till rabatterat pris.

Läs mer