Sista chansen! 50% ROT efter årsskiftet

Än är det inte för sent, men det gäller att planera väl. 
OBS: Nedanstående tips var aktuella inför årsskiftet 2015-2016. Du hittar årets skattetips här: Skatteexpertens bästa tips

 Företaget som gör jobbet måste ha tagit emot betalningen av kundens del av arbetskostnaden för ROT-jobbet före utgången av år 2015. Det här förutsätter alltså att beställaren är beredd att betala i förskott, vilket kan vara en chanstagning.  
 ROT-arbetet måste vara utfört innan företaget begär sin utbetalning av ROT-avdraget från Skatteverket.
 Företaget måste begära utbetalning av ROT-avdraget på 50 procent av arbetskostnaden från Skatteverket senast den 31 januari 2016.

Betala via bank

Ett benhårt krav är alltså att kunden måste ha betalat sin del av arbetskostnaden till utföraren innan år 2015 är slut liksom förstås att kunden har kvar utrymme för ROT-avdrag för 2015. Pengarna ska ha nått företaget före årets slut så att det inte kan bli någon diskussion om saken. Betala helst via bank.

Det kommer att vara upp till företaget att bevisa att betalningen skett om Skatteverket kräver det, så kontantaffärer kring årsskiftet är inte att rekommendera. Trots att reglerna ska försämras från 2016 är det möjligt att få ROT-avdrag på 50 procent även för arbeten som utförs under januari 2016.

Ansökan om alla utbetalningar senast 31 januari 

Oavsett när under 2015 som kunden har betalat sin del av arbetskostnaden för ett ROT-jobb så måste företaget ansöka om utbetalning av ROT-avdraget för jobbet senast den 31 januari 2016. Om ansökan kommer senare blir det inte en krona i utbetalning från Skatteverket.

Vad säger Skatteverket?

Vi har fått frågan vad Skatteverket tycker om upplägget som beskrivs här ovan, och om det är kollat med Skatteverket så att det är ok att använda sig av detta. Här är skatteexpertens svar:

– Tyvärr är inte möjligt att få några bindande besked från Skatteverket i en skattefråga överhuvudtaget. Dock bör man kunna lita på att den skriftliga information som Skatteverket ger på sin hemsida också gäller när det kommer till praktiskt tillämpning av skattereglerna som beskrivs i de enskilda fallen. Och i det här fallet är informationen från Skatteverket ganska tydlig.
 
– Skatteverket skriver om saken här och det framgår tydligt tycker jag, att man har rätt till 50 procent i skattereduktion för ROT-arbeten utförda under januari 2016, förutsatt att kunden betalat sin del av arbetskostnaden i förskott under år 2015. En ytterligare förutsättning för ROT-avdrag på 50 procent är att utföraren ansöker om utbetalning av ROT-avdraget senast 31 januari 2016.

Tillbaka till SKATTEtipsen

/5 - 3 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi