Skatteexpertens bästa tips inför 2016

Spara pengar och öka tryggheten med skatteexpert Jan-Erik W Persson.

TA MIG DIREKT TILL senaste SKATTETIPSEN 

 

Du kan spara pengar genom att skatta klokt i företaget. Som företagare har du som regel fler möjligheter att själv välja hur du ska göra med din lön, men här finns en del att tänka på även för löntagare. 

Visma Spcs expert Jan-Erik W Persson har många års erfarenhet av att göra krångliga skatteregler begripliga och har också skrivit flera böcker. Han är en av huvudpersonerna bakom Visma Spcs skatteprogram. 

OBS, dessa och nedanstående tips var aktuella inför årsskiftet 2015-2016. Du hittar årets skattetips här: Skatteexpertens bästa tips

Vad är viktigast före årsskiftet?

– Om man vill betala en rimlig skatt men utnyttja alla helt lagliga sätt att minska skatten för 2015, så måste åtgärder oftast vidtas senast i december 2015. Själva deklarationen behöver inte lämnas förrän våren 2016, men det är en helt annan sak. Dessutom finns det andra åtgärder som måste göras under 2015 för att de påverkar skatten för 2016.

– Som vanligt är mitt bästa råd därför att göra en preliminär deklaration för 2015 redan nu i december. Det är särskilt viktigt för dig som är företagare eftersom du har de bästa möjligheterna att styra hur stor inkomst som du vill deklarera för i år.

– Men även du som är anställd eller senior med enbart pensionsinkomster kan behöva titta över året som gått och sen agera på lämpligt sätt om det ser ut som om du annars kommer att gå miste om möjliga skattereduktioner eller relativt lågt beskattade inkomster. 

Vilken hjälp kan jag få?

– Ta dig tid att sätta dig in i den egna ekonomin och hur du kan planera för en rimligt hög skatt på dina inkomster. Då är ett dataprogram som Visma Skatt helt oumbärligt. Annars kan du anlita en skatterådgivare. De företagare som driver aktiebolag tjänar nästan alltid på att räkna på vad som är lämplig lön att ta ut i år, så att skatten för både 2015 och 2016 påverkas på det totalt sett mest gynnsamma sättet.

Vad är extra viktigt just i år?

– Sluta omgående att spara i pensionsförsäkring om du är en vanlig löntagare och tjänar in årlig tjänstepension från din arbetsgivare. Från 2016 är ett sådant sparande det sämsta du kan göra, eftersom avdraget avskaffas helt från 2016. Fortsätter du med pensionsförsäkring blir det dubbel skatt på den inkomsten.

– Det blir rätt många skattehöjningar för företagare från 2016. I mina olika skattetips ger jag förslag på hur du kan agera när det är möjligt att få lägre skatt genom att göra åtgärder under 2015 istället för att vänta till 2016.

Vilka är dina bästa råd för skatteplanering före årsskiftet?

– Se upp om du har stora ROT- och RUT-avdrag. För det första måste du deklarera tillräckligt stora inkomster för 2015, annars hotar restskatt. Och det gäller alla, inte bara företagare. Och företagare med aktiebolag måste se över årets löneuttag inom familjen, så att man får bästa möjliga utdelningsutrymme till låg skatt under 2016 och ändå inte tar ut mer lön än nödvändigt med statlig skatt under 2015.

,5/5 - 23 röster
Visma eEkonomi

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Just nu kan du köpa Visma eEkonomi med deklaration till rabatterat pris.

Läs mer