Nystartat företag? Gör inte detta!

Är du på gång att starta eget eller har du redan kommit igång? Vi vill att du ska lyckas! Därför delar vi här med oss av andras misstag så att du slipper göra dem och kan fortsätta din väg mot framgång.

Entreprenörskap > Nystartat företag

 Bristande planering

Företag misslyckas för att det inte finns en kortsiktig och långsiktig plan. Din plan ska innehålla var ditt företag kommer att vara inom de närmaste månaderna och inom några år. Ha mätbara mål och resultat. En bra plan har datum och deadlines för när saker ska ha genomförts. Att inte ha en plan kan göra att ditt företag misslyckas.

 Lästips: Så sätter du mål och lyckas

 Dålig styrning

Företag misslyckas för att ledarskapet är dåligt. Som ledare behöver du kunna fatta bra beslut kring det mesta som rör din verksamhet. Personalfrågor, finansiering, marknadsföring med mera. Framgångsrika entreprenörer utvecklas hela tiden och tar gärna råd av andra för att förbättra sitt ledarskap.

 Inte tillräckligt unikt kunderbjudande

Det räcker inte att du har en bra produkt utan du måste ha ett unikt värde som skiljer dig från konkurrenterna. Det kan vara extra snabb leverans, en unik design, extra bra service eller något annat som dina kunder värdesätter när du ställs mot konkurrenterna. Vad har just ditt företag som är unikt?

 Läs vår stora guide om att starta eget företag

 Missar kundernas behov

Det är lätt att säga att kundernas behov är i centrum men i verkligheten så finns det företag som misslyckas med att lyssna in vad kunderna verkligen behöver. Håll koll på trender inom ditt område och ta reda på om dina kunder fortfarande gillar din produkt när det gått en tid. De kanske vill ha nya funktioner, färger eller former. Lyssna ordentligt.

 Lär inte av erfarenheter

Företag som misslyckas är ofta de som inte är förändringsbenägna eller lär av misslyckanden. Se till att du är lyhörd och förändrar din verksamhet efter förutsättningarna.

 Brist på pengar i kassan

Du måste se till att det finns tillräckligt med pengar i kassan för att betala leverantörsfakturor, hyra och eventuella lån. Vill du att ditt företag ska växa behöver du ofta ännu mer kapital än så. Det finns flera sätt att finansiera en företagsstart eller tillväxtperiod som sparkapital, lån, fakturabelåning och checkkredit bland andra. Kolla noga upp villkoren för de olika alternativen innan du bestämmer dig för vad som passar ditt företag.

Ett vanligt misstag som leder till pengabrist i kassan är att du väntar med att fakturera eller fakturerar för sällan. Om du har ett längre projekt kan du till exempel fakturera månadsvis istället för när uppdraget är avslutat. Se till att göra en sådan överenskommelse med din kund redan när skriver avtal.

 Lästips: Undvik kassakris - gör en likviditetsbudget

 Företaget växer för snabbt

Att skala upp en verksamhet kan vara bra om det görs på rätt sätt och vid rätt tidpunkt. Men att växa för tidigt och på fel sätt kan vara förödande. Det handlar oftast om att kostnaderna ökar mer och snabbare än intäkterna. Om du till exempel anställer för många för fort eller lägger större ordrar som ska betalas innan du har sålt det du har köpt.

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi