Moms

Nya momsregler 2017

Från och med årsskiftet gäller en rad nya regler och satser för moms. Vi listar och sammanfattar dem nedan.

Publicerad: 2017-02-20

Följande ändringar av momsregler och momssatser började gälla vid årsskiftet:

1. Representation

Momsavdragsrätten för representation utökas. De nya reglerna innebär att representationsavdraget på 90 kronor/person och tillfälle plus mervärdeskatt med vissa undantag slopas. Om en utgift för förtäring är högst 300 kronor exklusive mervärdesskatt per person och förtäringstillfälle, kan hela den ingående skatten dras av. Det gäller under förutsättning att avdraget kan anses skäligt och att utgiften har ett omedelbart samband med verksamheten. Läs mer hos Skatteverket.

2. Fastigheter

Sedan årsskiftet gäller nya regler för vad som är en fastighet enligt momslagen. Läs mer hos Skatteverket om vad som är en fastighet i mervärdesskattehänseende.

3. Småföretag

Ändringarna innebär att en omsättningsgräns för moms införs. Omsättningsgränsen kan tillämpas av personer vars omsättning inte överstiger 30 000 kronor exklusive moms under innevarande beskattningsår och som inte heller under något av de två föregående åren har haft högre omsättning. Den som tillämpar omsättningsgränsen är skattebefriad och behöver inte registrera sig för eller redovisa moms. Den som är skattebefriad kan inte heller göra avdrag för ingående moms.

4. Reparationer

Momsen sänks från 25 procent till 12 procent på reparationer av cyklar med tramp- eller vevanordning, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne.

5 Biobiljetter

Momsen på biobiljetter höjs från 6 till 25 procent.

Källor:

Företagande.se
Skatteverket

Du kanske också är intresserad av:

Skattekalender - viktiga datum för momsbetalning
Moms - så funkar det
Ekonomifakta

Text: Johanna Stier

 

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FÖlj vårt nyhetsbrev