Hjälp! Jag syns inte på nätet, del 1.

Frilansjournalist Maria Widholm har ett problem: Hennes företag syns inte på nätet. 
– Jag har inte haft tid att tänka på det. När jag startade företag 2011 var fokus att lära mig sälja och få kunder, sedan har det rullat på, säger hon. 

Företaget har ingen hemsida. Maria Widholm skriver nyheter och reportage för fackpress, riks- och lokalmedia. Kunder får hon på rekommendation och genom att själv ringa och sälja in jobb.

 

Kunderna söker

Men även när hon blivit rekommenderad av andra kunder, vill nya kunder bilda sig en egen uppfattning. Det gör de via Google. 

– Det akuta behovet är en gratis yta där jag väldigt snabbt kan lägga upp kontaktuppgifter och några rader om företagets inriktning. Kanske ett par arbetsprover. 

Fördelar

Visma Spcs redaktion föreslog Google MyBusiness i avvaktan på en hemsida och senare också som komplement till hemsidan. Fördelarna med My Business är:

  • Officiell närvaro på nätet även utan hemsida.
  • Förbättrar chanserna till en bra ranking i Google Sök.

 Video: Så utvecklar du ditt småföretag med sökmotoroptimering

Företagets kunder söker exempelvis på "florist Norrköping", eller "gym" och får träff på blomsterhandlare och gym som ligger i närheten. Sedan är det bara att klicka för kontaktuppgifter, bilder och länkar. Som kund kan du också lämna recensioner. 

Många företagare anlitar sin reklam- eller mediabyrå för att registrera sig, men det går också att göra jobbet själv utan att du behöver betala. 

"Det bästa av Google"

En söndageftermiddag ett par veckor senare sitter vi i Maria Widholms kök med en laptop och läser om My Business på Googles informationssidor: "Det bästa av Google" ... "Allt på ett ställe" ... "Skapa varaktiga relationer genom att dela nyheter och svara på kundfeedback när du får den ...". Och på startsidan: "Visa ditt företag på Google kostnadsfritt".

– Det verkar finnas många olika delar i det här och att jag nog ska börja med någon enkel och utveckla efter hand. 

Maria Widholm bestämmer sig för att prova. Hon plockar fram länkar till ett par artiklar hon skrivit som är publicerade på nätet, skriver en kort presentation om cirka 1000 tecken och lägger till kontaktuppgifter. Hon väljer ett foto som passar som profilbild.

3,3/5 - 3 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi