Sitt säkert i släden när du ska dela ut julklappar till dina anställda!

Snart är det jul och du vill visa dina anställda uppskattning genom att ge dem julklappar. Men vad vill de anställda ha? Och vad säger Skatteverket om reglerna? Här får du svaren!

Publicerad 2015-12-02  Kl 17:08

Det är en inte helt lätt uppgift för dig som företagare att agera jultomte. Var tredje anställd har blivit missnöjd med en julklapp de fått av chefen och företagsprylar med logga på tillhör det som ger störst missnöje. Prydnadssaker går också bort tycker de flesta.

Så vad ska du köpa då? Detta uppskattar medarbetarna mest:

 presentkort
 mat
 husgeråd
 biobiljetter ligger också högt upp på listan över populära julklappar, framförallt hos de yngre medarbetarna.

Nu har du en tanke om vad du ska köpa för att göra dina medarbetare lite extra glada vid jul. Då kan det vara bra att veta vad Skatteverket säger.

• Värdet får vara max 450 kronor för att dina anställda inte ska behöva skatta för sina julklappar.
• Du får inte ge kontanter för då räknas det som lön. Samma sak gäller faktiskt om du på begäran av den anställde i stället skänker pengar till välgörenhet.
• Om du däremot för egen del bestämmer dig för att skänka pengar till välgörenhet i stället för att ge julklappar behöver dina anställda inte skatta men du får inte heller göra avdrag för julgåvor.

Du förtjänar också en julklapp!
Nu undrar du kanske vad som gäller om du är ensam i ditt företag. Du har jobbat hårt hela året och förtjänar verkligen en julklapp. Har du ett aktiebolag får du göra avdrag för en julklapp till dig själv på samma sätt som för vilken anställd som helst.

Är ditt företag däremot en enskild firma eller ett handelsbolag gäller inte samma regler och det finns ingen avdragsrätt till egna julklappar.

Källor: Skatteverket, Delicard

Mimmi Rito

 

 

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FÖlj vårt nyhetsbrev