Jobba säkert, jobba i molnet!
Allt du behöver veta.

En flytt av företagets data och system till webben är en väldigt viktig och enkel säkerhetsåtgärd. För företag som vill satsa digitalt och stärka sin konkurrenskraft är det dessutom en förutsättning att jobba webbaserat. Här har du de viktigaste fördelarna med molnet!

Genom att jobba smart och säkert på nätet eller i det berömda molnet kan du som företagare nå ut till större marknader än tidigare och utveckla smartare produkter och tjänster. Det blir också billigare genom att du kan använda dig av kostnadsfria tjänster och lösningar på webben. Men framför allt är en flytt av företagets data och system till molnet en väldigt viktig säkerhetsåtgärd. Vi återkommer till det.

I början av mars presenterade EU-kommissionen 2017 års index för digital ekonomi och digitalt samhälle (Desi). Sverige hamnade på tredje plats efter Danmark och Finland och fick höga poäng på samtliga områden som undersökts. I kategorin som mäter hur bra vi är på att använda oss av molnet hamnade Sverige på andra plats.

Samtidigt visar en undersökning från Visma att var tredje småföretagare i landet, 35 procent, inte säkerhetskopierar företagets data och system i molnet. Det innebär att många småföretagare enbart sparar viktig företagsinformation lokalt på sina datorer eller externa hårddiskar. Information som till exempel bokföring, fakturor och löner – som alltså riskerar att försvinna vid till exempel datorhaveri, brand eller stöld.

“Vi människor med vår okunskap och våra vanor är den svagaste länken i kedjan. Vår uppgift här på Visma är att försöka hjälpa våra kunder att bli riskmedvetna.” Espen Agnalt Johansen, Visma

Att flytta över företagets data och system till molnet är därför en viktig säkerhetsåtgärd. Jobbar du redan i webbaserade program som exempelvis Visma eEkonomi behöver du inte fundera på det här med backuper. All säkerhetskopiering sker då automatiskt!  

Men om du inte arbetar i ett molnbaserat program ännu bör du vara noga med hur du sparar ditt företags data. Det finns ett flertal lösningar på marknaden som hjälper företagare att säkerhetskopiera sin viktiga data och det går att googla sig fram till olika varianter. Vismas lösning heter Storegate backup.

Fem fördelar med att jobba i molnet:

 Du blir mer effektiv och sparar tid som du kan lägga på annat 

 Du kan vara tillgänglig överallt och kan arbeta mer flexibelt

 Du når ut till större marknader än tidigare

 Det är lättare att utveckla smartare produkter och tjänster

 Det blir billigare när fler tjänster och lösningar finns på webben kostnadsfritt


Som företagare får du också ett smidigare och mer flexibelt arbetsliv när du flyttar över viktiga data och system till webben. Du kan lägga ordrar, fakturera och bokföra när och var det passar dig. Det sparar tid, som du kan lägga på annat: familj, vänner och fritidsintressen. Det enda du behöver är internetuppkoppling och en surfplatta eller smart mobiltelefon.

Förenkla ditt företagande. Bokför online.

Visma eEkonomiVisma eEkonomi är fakturerings- och bokföringsprogrammet som effektiviserar din vardag som företagare. Du kan sköta din fakturering och bokföring i datorn, surfplattan och smartphonen.

Prova Visma eEkonomi

 

Hur säkert är molnet?

Den senaste tiden har mycket av nyhetsrapporteringen handlat om olika IT-attacker och så kallade ransomeware-virus riktade mot såväl privata företag, offentliga myndigheter som privatpersoner i Sverige och andra länder. Detta är attacker som just nu ökar och som är svåra att skydda sig från.

Men skyddet för din jobb- eller hemdator går inte ens att jämföra med de säkerhetsrutiner som Vismas molndatorer har. 
– Många företag har inga skydd mot fysiska hot som brand eller vattenskada. Det kanske inte ens finns larm i lokalen eller en brandvägg i datorn. Städpersonal och hantverkare övervakas inte. Företag har framförallt inte världens främsta experter till sin tjänst, som övervakar trafiken och håller datorn i bästa skick, säger Espen Agnalt Johansen, Operations & Security Manager på Visma Software International

Men några saker kan du själv göra för att försvåra för angriparna och öka din säkerhet:

  • Filtrera inkommande e-postbilagor – tillåt inte exe-filer
  • Blockera åtkomst till kända webbsidor som sprider skadlig kod/virus
  • Säkerhetskopiera
  • Uppdatera all mjukvara
  • Installera säkerhetsuppdateringar
  • Uppdatera antivirusskyddet

Källa: CERT.SE (ansvarig för IT-incidentsrapporteringen i Sverige)

Lösenord, länkar och mejl

Du bör också lära dig hur du skapar säkra lösenord på HowSecureIsMyPassword. Om du misstänker att din e-post har blivit hackad, kan du kontrollera detta på sajten HaveIBeenPwned?. Har din e-post blivit hackad – byt lösenord och hitta på ett som är motståndskraftigt mot angrepp.

 YouTube – underhållande med Edward Snowden om för enkla lösenord

Kontrollera alltid alla länkar i mejl från okända avsändare innan du klickar på dem. Flytta muspekaren över länken och kontrollera så att det är en länkadress som du känner igen och är rimlig i förhållande till mejlet du har fått. Inom Visma har vi som policy att aldrig skicka e-post med en länk till en login-sida eftersom det är en perfekt plattform för bedrägerier.  Gör även en research på okända avsändare av mejl genom att klistra in länkar i exempelvis Domaintools eller liknande tjänster.

Text: Johanna Stier/Therese Palm

Du kanske också är intresserad av ...

Så här står du emot hackare
Molntjänster du redan använder