Preliminärskatt – beräknad skatt på hur mycket du kommer att tjäna

Preliminärskatt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du måste betala preliminärskatt redan samma år som du får dina inkomster. Om du har F-skatt innebär detta att du betalar skatt på beräknad vinst. För anställda och pensionärer gör arbetsgivaren eller pensionsutbetalaren skatteavdraget. Är du anställd i ditt eget aktiebolag ska bolaget betala preliminärskatt dels för bolagets beräknade vinst och dels på din lön.

Om du har F-skatt ansvarar du själv för att betala in skatter och avgifter. Oavsett om du själv betalar in din preliminärskatt eller om det är någon annan som gör det ska den betalas in löpande under året och stämma så väl överens som möjligt med den slutliga skatten.

 Så kan du hjälpa dina anställda undvika kvarskatt

Hur vet jag vilken typ av skatt jag har?
Om du är anställd eller pensionär har du automatiskt A-skatt och arbetsgivaren eller pensionsutbetalaren betalar dina socialavgifter och gör skatteavdrag.

F-skatt har företagare som bedriver näringsverksamhet i enskild firma. Även juridiska personer, till exempel aktiebolag och handelsbolag, har vanligtvis F-skatt.

Om du både driver eget företag och är anställd har du FA-skatt. Din arbetsgivare gör då skatteavdrag på din lön och du ska själv betala preliminärskatt och egenavgifter på de inkomster som hör till din näringsverksamhet.

Året efter beskattningsåret deklarerar du inkomsterna i din inkomstdeklaration. Med den som grund beslutar Skatteverket om din slutliga skatt och du får ett slutskattebesked där du får veta om du får tillbaka på skatten eller om du får betala så kallad kvarskatt.

Säsong
Du som driver säsongsverksamhet kan begära att få betala den debiterade preliminärskatten bara under den period som verksamheten pågår. Du kommer då endast att betala skatter och avgifter i anslutning till företagets säsong. Detta kan till exempel gälla en campingplats som bara har öppet under sommarmånaderna. 

Ombud
Du vet väl att du kan använda tjänsten Ombud och behörigheter hos Skatteverket om du har någon annan som hjälper dig med ekonomin? Då kan den person som du anmält lämna in dina deklarationer och även ha koll på ditt skattekonto via tjänsten Skattekonto.