Driva eget på egen hand

Publicerad: 2014-12-15 16:30 | Uppdaterad: 2014-12-16 09:41

Många som ska starta företag ställs inför valet att starta eget på egen hand eller att starta tillsammans med andra. Ibland är svaret givet och att döma av antalet enmansföretagare i Sverige är det en majoritet som väljer den formen. Här är våra bästa tips och råd med vad man bör tänka på som ensam företagare:

1. Nätverka och samverka

Ensam är inte alltid stark. Genom att nätverka  med andra småföretagare kan du få hjälp av likasinnade. Kanske kan ni till och med samverka och tillsammans bli en större helhet?

2. Begränsa ditt ekonomiska risktagande

Som enmansföretagare är du extra sårbar. Se till att aldrig riskera mer än du har råd att förlora. Om verksamheten kräver stora ekonomiska resurser kan aktiebolagsformen vara bättre även för ensamföretagare, för då har du bara ett personligt, ekonomiskt ansvar för aktiekapitalet. 

3. Ta höjd för semester och pension

De pengar du tjänar i företaget ska inte bara räcka till din lön. Tänk på att även ta höjd för ditt pensionssparande och dina möjligheter att ta semester. Det betyder att du måste tjäna in till din årslön och ditt årspensionssparande på tio månader för att även kunna ta semester och ha lediga helgdagar.

4. Ta all hjälp du kan få 

Var inte rädd för att ta hjälp av andra. Det är omöjligt att kunna allt själv och det tar ofta längre tid att lära sig själv än att låta andra göra det de redan är bra på. Bättre då att även du fokuserar på det du är bra på och tjänar dina pengar på det.

5. Mentor och rådgivare

Skaffa dig en mentor och/eller en oberoende rådgivare som du litar på och som du kan bolla idéer och tankar med. Som ensamföretagare är det extra viktigt att du kan testa dina idéer på någon i förväg och få ärliga svar tillbaka.

6. Se till att utvecklas och lära mer

Alla företag och människor utvecklas vare sig de vill det eller ej. Men inte i samma takt. Den som rör sig saktare än sin omgivning blir snart frånåkt av såväl kunder som konkurrenter. Så se till att hålla dig uppdaterad, att utvecklas och att ständigt lära dig mer.

7. Du behöver inspirationskällor

Byt miljö ibland och skaffa dig olika inspirationskällor. Det är lätt att  fastna i gamla hjulspår och tankebanor om man inte utsätts för nya intryck ibland. Så se till att belöna dig själv med nya upplevelser lite då och då.

Tre fördelar med att vara ensam företagare

  1. Mycket snabba beslutsvägar
  2. Du har full kontroll över hela din verksamhet
  3. Högsta möjliga effektivitet

Driva företag tillsammans

Text: Petter Hammarbäck

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FÖlj vårt nyhetsbrev