Driva företag tillsammans

Publicerad: 2014-12-16 10:30 | Uppdaterad: 2014-12-19 08:31

Det finns en hel del fördelar med att starta och driva företag tillsammans. Men det finns också en hel del att tänka på. Här är våra bästa tips och råd:

1. Bli starkare tillsammans

Se till att välja jämbördiga partners som kompletterar dig och dina kunskaper. Yrkesmässigt är det viktigt att ni tillsammans täcker in fler kunskapsområden än det du själv besitter, men det är även viktigt att ni fungerar bra tillsammas på det personliga planet. Ni ska ju fungera ihop i både nöd och lust under lång tid.

2. Trygga framtiden även om förutsättningarna ändras

Se till att skriva ett skriftligt ägaravtal som reglerar era olika ansvarsområden, era ekonomiska åtaganden och framförallt vad som ska hända om någon vill dra sig ur. Det är viktigt att ett sådant avtal skrivs när samarbetet fungerar. När ett avtal behövs är det som regel för sent.

Tips: Sök på nätet efter "aktieägaravtal" eller "kompanjonavtal" så hittar du olika mallar och avtalstexter att använda.

3. Nätverka

Nätverka med andra företagare och se till att skaffa samarbetspartners. Utan influenser och inspiration utifrån riskerar företaget att stagnera. Det finns en mängd olika yrkesnätverk för företagare som träffas lokalt eller online.
 

4. Anlita experthjälp

Det  blir ofta både billigare och bättre att låta andra göra det de redan är bra på än att försöka själv utan att kunna. Bättre då att ni fokuserar på det ni är bra på och anlitar proffshjälp till sådant som ni själva inte kan eller behöver lära er.

5. Planera för en framtid – tillsammans

Planera för er gemensamma framtid – tillsammans. Både företag och företagare behöver tid och utrymme att växa och utvecklas, och det är viktigt att ni utvecklas tillsammans och mot samma gemensamma mål. 

Fem fördelar med delat företagande

  1. Delat ansvar och risktagande
  2. Kompletterande kunskaper och personligheter
  3. Möjlighet att bolla idéer och tankar
  4. Bättre rustade att växa och utvecklas
  5. Steget till att anställa är mindre än för ensamföretagare

Text: Petter Hammarbäck

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FÖlj vårt nyhetsbrev