5 vanliga fällor när du vill sälja företaget

Här är några vanliga fällor företagare går i, när det handlar om att sälja företaget. Misstagen kan i värsta fall göra att företaget aldrig blir sålt utan likvideras vilket är en ren samhällsförlust. 

1 Girigfällan 

Du vill hitta rätt pris, självklart. Men värdet på företaget beror på vem som köper. Börja med att fråga dig vem du vill sälja till. Hur mycket är den personen beredd att betala? Kan du tänka dig att fortsätta jobba kvar själv eller stötta köparen under en period? Vad är det isåfall värt? Vill du att företaget ska drivas vidare inom familjen eller av en anställd – eller av ett riskkapitalbolag? Är det ok att en konkurrent köper?

Rätt pris är olika beroende på vem som köper. Börja med att bestämma din ideala köpare och ha en plan a, b och c. En del företagare sätter ett fast, schabloniserat pris och bara väntar. Om rätt köpare inte dyker upp är likvidation det enda som återstår. Låt inte bara en aspekt styra och överskatta heller inte värdet på ditt livsverk.

Rätt köpare värd att vänta på

2 Familjefällan 1

Let's face it: De flesta människor är inte experter på relationer. Det här är en ganska vanlig fälla för de som ska sälja inom familjen. Almi ger rådet att ta hjälp och prata öppet och planerat med alla familjemedlemmar från början, under hela säljprocessen och ända till slutet. Bränn inga familjerelationer längs vägen. 

  • Involvera alla berörda
  • Favorisera ingen och ta aldrig för givet att en person vill ta över medan en annan inte vill
  • Ge alltid samma information till alla berörda, samtidigt
  • Lämna helt tiden utrymme för allas frågor och tankar
  • Leta efter lösningar som alla kan acceptera – de finns.

Grundläggande guide för att sälja företaget

3 Familjefällan 2

En del företagareväntar för länge med att släppa in barnen i företaget. Tonåren passerar, de flyttar iväg, börjar plugga, skaffar en karriär, bildar familj ... hur ska de lockas tillbaka då? Tänk långsiktigt och håll dialogen öppen med samtliga berörda, även där. 

Test: Dags att sälja företaget?

4 Ska bara-fällan

Let's face it igen: Du blir inte yngre. Men du kanske är som Alfons Åberg, du ska bara? Här är ett gott råd: Vänta inte. Starta processen tre till fem år i förväg. Annars är risken att företaget tappar fart, för att åldern helt enkelt tar ut sin rätt. Personalen känner osäkerhet om vad som ska hända, kanske också kunder och leverantörer. Omgivningen kanske frågar sig vad du har för plan, tidigare än du själv gör det. Och plötsligt är du ute i sista minuten och hittar ingen bra köpare. 

5 Skattefällan

Företagsförsäljning är inget för nybörjare. Skattefrågorna är förstås helt självklara att ta hjälp med, liksom det juridiska kring alla avtal. Har du möjlighet så kan en företagsmäklare hjälpa till med mycket. 

Att lägga sitt företag vilande

Text: Annica Jönsson