International Accountants Day

Grattis alla redovisningskonsulter och revisorer - ni kan förändra världen!

I hundratals år har ni skapat tillväxt och välstånd och jobbat hårt för att hjälpa företagare. Stort tack för det. 

Publicerat: 10 november

Redovisningskonsulternas stora insats genom århundradena har varit att skapa förutsättningar för företagens  tillväxt. Redovisningskonsulternas dag firas till minne av "redovisningens fader" Luca Pacioli som 1495 publicerade boken om modern bokföring. Alltsedan dess har denne renässansmans kunskaper förts vidare och hjälpt hundratusentals företagare och redovisningskonsulter att hålla ordning på affärshändelserna. 

Nu händer något genomgripande. Paciolis regler automatiseras. Manuella arbetsmoment försvinner och processer effektiviseras. Varje år kommer det att släppas programvaror med potential att ta bort ytterligare 10-20 procent av det manuella arbetet för redovisningskonsulterna.

Är det ett hot eller en möjlighet? Både ock, givetvis. Den som anpassar sig kommer att klara sig utmärkt och kan fortsätta att fokusera på kärnan i redovisningsprofessionen: Att hjälpa företagare nå sina mål.

 Daniel de Sousa, VD, om Vismas affärsutvecklingstjänster
 Affärsutveckling för redovisningsbyråer med Visma&Rob Nixon/Panalitix

Rätt affärsmodell

Redovisningskonsulter med rätt affärsmodell och program i molnet kan skapa värde genom en nära personlig kontakt, analyser och rådgivning. Den här tajta relationen är precis vad småföretagare efterfrågar. I en av Vismas undersökningar svarade 8 av 10 företagare att de vill prata mer om nutid och framtid med sin konsult, än om dåtid. Nästan 7 av 10 ville ha mer kontakt med sin redovisningskonsult och lika många vill prata mer om företagets ekonomi.

Även om bokföringen automatiseras så kommer redovisningskonsulter fortsätta att göra det de alltid gjort, men på ett nytt och ännu bättre sätt. Och om företagen mår bra så mår hela landet bra. Så grattis till er, kära superhjältar! 

Trender i redovisningsbranschen Infografik Visma