Xerocon2016London

Xero världsledande tack vare samarbete och ny teknik

Årets företagare i England och en av grundarna till snabbväxande Omega Logic hade aldrig lyckats utan ett nära samarbete med sin redovisningsekonom och ständig tillgång till ekonomisk information i realtid. Missa inte vår rapport från XeroCon 2016 London.

Publicerat 2016-02-17

Mässan hölls 9-10 februari på Battersea Evolution i Battersea Park, London. Arrangören Xero är programvaruleverantör för småföretagare och redovisningsbyråer med verksamhet i 108 länder. Forbes utsåg Xero till världens mest innvovativa tillväxtföretag 2014 och 2015. Grundaren Rod Drury är en "technology rockstar" som startade Xero enbart för att han ville samarbeta nära med sin redovisningsekonom över internet. 

Jan Söderqvist– Stämningen på mässan var en helt fantastisk, nästan som på ett Apple-event, säger Jan Söderqvist, Key Account på Visma Spcs. 
Jan Söderqvist är djupt engagerad i branschens utveckling och ofta anlitad av FAR och Srf-konsult som talare.

Alla helt på internet

Idag är de flesta av Xeros processer automatiserade, liksom programmen från deras partners. 
– En genomgående trend från alla partners omkring systemet är hur man i realtid kommunicerar med sina kunder utifrån redovisningen. Exempelvis om kunden har fotat ett kvitto som inte är avdragsgillt så rapporterar byrån direkt tillbaka till kunden. Ett annat exempel är när finansiären ringer företagaren på söndag kväll och frågar hur mycket pengar som finns på kontot, för det är avgörande för beslutet att finansiera.

Utställarna i London var också internetbaserade.
– Jag pratade med väldigt många utställare, besökare och folk från Xero. Alla var väldigt entusiastiska i det de gjorde och älskade att arbeta i molnet, speciellt med tanke på den fina dialog de fick med sina kunder. Alla intygade att det fungerade väldigt bra.  

– Alla besökare på mässan var väldigt engagerade människor som ville veta hur de som redovisningskonsulter faktiskt ska arbeta framtiden och vilken teknik de ska använda sig av. 

Nyskriven bok 

I England har en högre andel redovisningsbyråer redan konverterat till molnbaserat.
– Det finns en stor empirisk erfarenhet av att gå från traditionell till modern verksamhet. Nätet är översållat av tips och manualer. Det man flaggar för är att det krävs hårt arbete och trial and error samt att lönsamheten sjunker ett par tre år. Men sedan stiger den, säger Jan Söderqvist. 

Remaining Relevant - The Future of the Accounting ProfessionDet finns numera också en bok i ämnet, Remaining Relevant - The Future of the accounting profession. Författaren Rob Nixon var en av utställarna och han hjälper också redovisningsbyråer i praktiken med att konvertera. 
– Boken är mycket intressant och man känner direkt igen sig, det är precis så som det är i Sverige idag. Jag kan verkligen rekommendera den.

Viktigt att vara med 

Xeros grundare Rod Drury missionerade från scenen om hur viktigt det är att vara med i den utveckling som sker nu. Små program har förändrat många andra branscher. Företag med helt nya affärsmodeller har vuxit fram sa han, och exemplifierade med AirBnB och Uber.

Antalet redovisningsbyråer har ökat i England de senaste åren. Automatiserade processer, närmare kundrelationer och låga investerings- och omkostnader har höjt lönsamheten. Arbetsmiljön har blivit mer flexibel och produktiviteten har ökat för dem som tagit till sig den nya tekniken. Tjänster som bokföring, bokslut och deklarationer har standardiserats och sjunkit i värde, enligt Rod Drury.

Ser inga nackdelar

Jan Söderqvist:
– Intressant är att redovisningsbyråerna inte längre, såsom i Sverige, ser några nackdelar ur ett produktionsperspektiv att använda sig av internetbaserade tjänster fullt ut. Acceptansen för gratisprogram som Dropbox och Google Drive är hög. Det bidrar till högre effektivitet och lägre driftskostnader. Att underhålla egna system är kostsamt, vilket Rod Drury också påpekade.

–  Vi går en helt ny framtid till mötes. Många av de jag mötte sa att inte ens nu känner de sig säkra, trots att de konverterat, för det händer så otroligt mycket. Det finns byråer i England som outsourcat allt utom kundkontakten till låglöneländer.

Företagarens framgång 

Samarbete mellan byrå och företag på internet är Xeros själ, betonar Jan Söderqvist. 
–  Dale Murray är Årets företagare i England, affärsängel och en av grundarna till snabbväxande Omega Logic. Hon sa uttryckligen från scenen att hon aldrig hade nått framgång utan ett väldigt nära samarbete med sin redovisningsekonom och ständig tillgång till ekonomisk information i realtid. 

Hur tänker du kring det här? Diskutera med Jan Söderqvist på Linkedin. 

Annica Jönsson

 Följ Byråpodden på iTunes
 Följ Byråpodden på Google Play

Ont om tid? Stora utmaningar? Här är ett nyhetsbrev för dig som är redovisningskonsult eller revisor. Vi hjälper dig framåt.

ja, jag vill ha nyhetsbrevet 

Är du kund får du nyhetsbrevet utan att du behöver anmäla dig. 
Du kan säga upp prenumerationen när du vill.