Så höjer du värdet på byrån

Många företagare kommer att bli mer lättrörliga och kanske vilja byta byrå, spår Jan "Byrådoktorn" Söderqvist, Visma Spcs.

Se det bästa från Visma Forward

Jan Söderqvist är Vismas branschexpert och en av talarna på Visma Forward 25 oktober 2018. Han talade bland annat om hur byrån kan göras mer attraktiv inför en försäljning. Han ser också några trender:

  • Kunderna kommer att vara mer lättrörliga framöver och kanske byta byrå. En del kunder kommer att påverkas av Aspia och LRF Konsults omställning. (Aspia är Pwc:s och KPMG:s sammanslagna redovisningsverksamhet.)  De små byråerna har svårt att ta emot fler kunder eftersom det är svårt att hitta personal. 

  • Det vore bra om fler byråer bytte till en affärsmodell som tillåter att de kan jobba mer effektivt, menar Jan Söderqvist. Det innebär bland annat fastpris och ändrade yrkesroller. Några byråledare är redan idag motiverade att göra förändringen men det är också guldläge att starta en ny byrå för den som vill. 

  • Många investmentbolag är på köpresa men vill inte alltid betala det som ägarna förväntar sig. För att vara intressant för ett uppköp behöver byrån ha påbörjat resan mot en modern affärsmodell och digitalisering. 

Colin Dunn, Panalitix: Så får du byrån att växa

Visma samarbetar med affärsutvecklingsföretaget Panalitix. Hur går det för de svenska medlemmarna?
- Det går jättebra, vi har ett 30-tal medlemmar. Vi sätter inledningsvis fokus på lönsamheten men också att förändra sin affärsmodell. De kan växa omsättningsmässigt utan att skapa så mycket stress i organisationen och utan att anställa fler ekonomer. Investmentbolagen vet att de här byråerna kommer att kunna ta in många kunder eftersom de har utvecklat sina processer. 

I november åker du och några svenska byråer till Panalitix årliga tillväxtevent The Pac. Vad hoppas du få ut av det? 
- Det är väldigt kul att svenska medlemmar åker med! Själv tycker jag det ska bli spännande att möta byråledare från andra länder och jag hoppas kunna lära mig mycket nytt. 

 Visma Affärsutveckling - se alla erbjudanden

Visma Smarta Byrån

– ditt nya byråpaket i molnet

Redovisning som det borde vara. Plocka ihop det du själv behöver och sköt alla uppdrag från ett ställe. Betala bara för det du använder.

Ditt nya byråpaket