Bokföring i molnet: 8 bra att ha-knep

Teamet på redovisningsbyrån Stabilisator samlade ihop sina bästa office hacks till dig som ska börja med bokföring och redovisning i molnet. 

- Hade någon sagt till mig för ett år sedan att kontoret skulle vara helt utan pärmar så hade jag inte trott det, men det är jättehärligt, säger Petra Örjegren, ägare till redovisningsbyrån Stabilisator. 

Inredning, rutiner, arbetssätt, kommunikation - allt påverkas av bokföring och redovisning i molnet och det kan vara svårt att se helheten, hur allt ska gå till, innan man lärt sig. 

Inför kundwebbinariet Visma Now för nästan exakt ett år sedan, samlade teamet på Stabilisator ihop sina bästa tips till tittarna. Det här behöver alla som ska börja jobba i molnet, anser de. 

Stabilisator-teamets "måste ha": 

 Den digitala överstrykningspennan som finns i programmet Acrobat Reader. 
 Digital räknare av något slag, exempelvis Moffsoft. Eller Microsofts egen.
 Lär dig kortkommandon. Här är kortkommandon i eEkonomi Smart och här är generella kommandon. Ha dem bredvid dig tills du lär dig. Sluta aldrig använda dem. 
 Ha två skärmar, minst, så att du kan växla mellan fönster och slipper klicka. 
 Sluta skriva ut på papper. Sätt PDF som förval för skrivare. 
 Gör bokslut som PDF. 
 Dela upp och sätt ihop PDF:er med programmet Pdfsam. 
 Spara filer i digitala mappar på en server som alla kommer åt. 

Medarbetarna utgår helt från kassa- bankhändelser i Visma eEkonomi, alltså inte alls i reskontra och med manuella verifikat som i Visma Administration.
- Där ser vi på ett snabbt sätt vad som är kvar att stämma av per månad och sedan sker ju en massa saker per automatik. Jag älskar Admin också, men det är en helt fantastisk värld som öppnar sig. 

Är det något du skulle gjort annorlunda?

- Det är bara en sak och det är att sätta en strategi först. Jag önskar att jag hade haft en lite bättre struktur för HUR. Nu fick alla medarbetare börja jobba på sitt eget sätt. 

Vart tog verifikationerna vägen? Vanliga frågor från den som byter från Visma Administration till Visma eEkonomi.

Se video från Visma Now med Petra Örjegren

Visma kan hjälpa dig att byta till molntjänster och ta fram ett digitalt kunderbjudande. 

Visma digital byrå - affärsutveckling i projektform

5/5 - 1 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi