Redovisningskonsult - jobbar du för mycket ibland?

Det är bokslutsperiod och du har fått in kilovis med papper dagarna innan det är dags att deklarera. Hej och hå, måste det vara så? Nej, absolut inte, säger Anders Bernåker, redovisningskonsult och f d ordförande i Srf-konsult. 

- Att du kan planera din tid är grundläggande. Om du vill ha balans mellan jobb och fritid så behöver du skapa rätt förutsättningar. Har du dessutom funderat på att kvalitetssäkra byrån enligt REKO så finns alla skäl att höja lägstanivån.

Det är bra att vara snäll, men när man är så snäll att man saknar kontroll själv, då kan följden bli stressjukdomar. Att styra upp sin egen tid är fullkomligt okej, särskilt för småföretagare. Det är ditt företag - du bestämmer hur din business ska drivas. Du väljer kunder som accepterar det. 

Råvara som processas

Anders Bernåker jämför den traditionella redovisningsbyrån med en helt vanlig tillverkande fabrik. Råvaror i form av data kommer in till fabriken och där processas och förädlas den på olika sätt innan den matas ut i andra änden som färdiga deklarationer och annat. 

- Kommer råvarorna in till bokföringsfabriken i ett ojämnt flöde för att vissa kunder inte lämnar i tid? Det är dags att styra upp kunderna. Som vanligt när det gäller förändringar så börjar det hos dig själv, säger han. 

Vad är din målbild?

 Planera in drömscenariot: Hur vill du ha det om du får välja? Vad krävs för att nå dit, vilka förändringar måste du göra? Är du beredd att verkligen göra de ändringarna? Vilket stöd behöver du för att klara det? 

 Inspireras av kollegor: Hur gör de som lyckas arbeta sina åtta timmar och inte mer (och samtidigt öka lönsamheten på byrån). Vad är skillnaden?

 Om du väl fattat beslut att ändra saker och ting - sätt nya rutiner. Exempelvis kan ni planera ett år i förväg när vissa saker ska redovisas.

 Du kan underlätta för kunden och spara mycket tid för er båda genom att samarbeta i webbtjänster.

 Pröva de nya rutinerna under ett år och utvärdera. Och om arbetssättet hos vissa av dina kunder inte förändras till det bättre så är det dags för nytt möte där du lugnt kan rekommendera att kunden byter till en annan byrå. 

- Någon enstaka kund kanske höjer på ögonbrynet när du börjar sätta nya regler. De flesta uppskattar att du är tydlig och jobbar effektivt, säger Anders Bernåker.

Varje dag hjälper vi redovisningskonsulter som du att lyckas. Affärsutveckling i världsklass - för enmansbyrån.

Visma AffärsutveckLING

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi