5 tips - ta kontroll på din arbetstid

Det är bokslutsperiod och du har fått in kilovis med papper dagarna innan det är dags att deklarera. Hej och hå, måste det vara så? Nej, absolut inte, säger Anders Bernåker, redovisningskonsult och f d ordförande i Srf-konsult. 

- Att du kan planera din tid är grundläggande. Om du vill ha balans mellan jobb och fritid så behöver du skapa rätt förutsättningar. Har du dessutom funderat på att kvalitetssäkra byrån enligt REKO så finns alla skäl att höja lägstanivån.

Det är bra att vara snäll, men när man är så snäll att man saknar kontroll själv, då kan följden bli stressjukdomar. Att styra upp sin egen tid är fullkomligt okej. Du bestämmer hur din business ska drivas. Du väljer kunder som accepterar det. 

Råvara som processas

Anders Bernåker jämför den traditionella redovisningsbyrån med en helt vanlig tillverkande fabrik. Råvaror i form av data kommer in till fabriken och där processas och förädlas den på olika sätt innan den matas ut i andra änden som färdiga deklarationer och annat. 

- Kommer råvarorna in till bokföringsfabriken i ett ojämnt flöde för att vissa kunder inte lämnar i tid? Det är dags att styra upp kunderna. Som vanligt när det gäller förändringar så börjar det hos dig själv, säger han. 

5 enkla tips som tar kontroll på arbetstiden

 Sätt en målbild. Hur vill du ha det om du får välja? Vad krävs för att nå dit, vilka förändringar måste du göra? Är du beredd att verkligen göra de ändringarna? Vilket stöd behöver du för att klara det? 

 Inspireras av kollegor: Hur gör de som lyckas arbeta sina åtta timmar och inte mer - och samtidigt öka lönsamheten på byrån. Vad är skillnaden? Och hur gör de som minskar ägarnas debiterbara tid och samtidigt ökar lönsamhet och omsättning med det dubbla? 

 Visma Affärsutveckling

 Om du väl fattat beslut att ändra saker och ting - sätt nya rutiner. Exempelvis kan ni planera ett år i förväg när vissa saker ska redovisas. Lägg sedan straffavgift på sent inlämnat material. Jobba med alla dina kunder efter samma modell så att det blir förtsägbart och enkelt att förstå och kommunicera till kunderna. Du behöver inte vara rädd för att de ska lämna, de flesta kunder kommer uppskatta de nya rutinerna, är Vismas erfarenhet. 
- Någon enstaka kund kanske höjer på ögonbrynet när du börjar sätta nya regler. De flesta uppskattar att du är tydlig och jobbar effektivt, säger Anders Bernåker.

 Du kan tillsammans med kunden spara hälften av er administrativa tid genom att gå över till Vismas molntjänster: Bokföring i Visma eEkonomi, rapporter i Visma Ekonomiöversikt, klienthantering med stöd för fast pris i Visma Advisor samt bokslut varje månad i Visma Advisor Period och År. 

 Allt om att sätta fast pris 
 Allt om bokslut utan stress

 Pröva de nya rutinerna under ett år och utvärdera. Och om arbetssättet hos vissa av dina kunder inte förändras till det bättre så är det dags för nytt möte där du lugnt kan rekommendera att kunden byter till en annan byrå. 

Varje dag hjälper vi redovisningskonsulter som du att lyckas. Affärsutveckling med Visma 

Visma AffärsutveckLING

Visma Smarta Byrån

– ditt nya byråpaket i molnet

Redovisning som det borde vara. Plocka ihop det du själv behöver och sköt alla uppdrag från ett ställe. Betala bara för det du använder.

Ditt nya byråpaket