Revision där risken är som störst

Hur påverkar det revisorn att jobba i molnet? Visma Descartes är en ny molntjänst och vi frågade branschorganisationen FAR vad det innebär.

Lyssna eller läs

Bengt Skough och Johanna Svensson, FAR, hur skiljer sig Visma Descartes från ett traditionellt program som Visma Revision?
- Programmet är helt byggt på ISA-processen, fokus ligger på risker, det är den stora skillnaden, säger Bengt Skough.
- Du har också tillgång till programmet överallt och kan samarbeta, vilket är en stor fördel. Man arbetar utifrån risker som en röd tråd genom hela sin revision, från det att man identifierar risker i början av revisionen, fokuserar på dem och sedan drar slutsatser kring dem, säger Johanna Svensson.

Hur var din reaktion första gången du testade det, Johanna?
- Att det var användarvänligt. Det finns ett bra flöde man kan följa och fokusera på processen. 

Passar det alla revisorer, Bengt?
- Ja det bygger ju på ISA som sagt. Men oavsett vilket program du använder så är det den metodik du använder på byrån som ligger bakom om det ska kunna bli effektivt. 

"Våga välja"

Det här innebär att det kan behövas en viss anpassning av vardagens rutiner. Men också att revisorerna får bra stöd i att göra revision där det behövs som mest.
- Våga lita på din egen bedömning och våga välja bort. Det har vi pratat om i många många år och för den som använder Descartes eller någon annan motsvarande molntjänst, blir det verkligen aktuellt. Annars finns det en risk att vi får en för omfattande revision i förhållande till den risk som faktiskt finns, säger Bengt Skough.

Descartes har funnits i Norge i många år och är väldigt uppskattat.
- Apta-metodiken tog vi ju fram för åtta år sedan och redan där hade vi sneglat på Descartes, som var en grundbult, säger Bengt Skough.

Syna Descartes lite mer 

4,5/5 - 2 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi