Malin Burman Kriskonsulterna
Därför är Malins redovisningskonsult "helt outstanding"

Malin Burman, krisexpert och författare, pratar med sin redovisningskonsult flera gånger i veckan. Hon äter fredagsfrukost på byrån och går på utvecklingssamtal för att komma vidare med sitt företag. Hon är en del i ett helt nätverk och byrån är hennes resurscentrum. 

Uppdaterad 2017-10-25

– Relationen med min konsult är flytande och gränslös!  Jag är har inga anställda och är inte bra på ekonomi, men vi har en kontinuerlig dialog flera gånger i veckan där jag kan ringa och fråga om allt från hur jag ska fylla i papperet från Skatteverket till hur jag ska göra med boklagret kring min nya bok. Det är helt outstanding. 

– Min byrå jobbar jättemycket med öppenhet och att få en personlig relation. Man kan alltid sticka in på en kopp kaffe, det är alltid någon som som tar emot och löser problemet så fort som möjligt.

Kunder föreläser för varandra

Hon är kund hos Stabilisator i Östersund, en byrå som vill jobba med automatisering, rådgivning och månadsabonnemang på priset. 
– Byrån drivs som ett nätverk. Varje månad har de valt ut kunder som håller föredrag. Nyligen hade jag möjlighet att komma dit och presentera mig själv och skicka med lite krishanteringstips. Det är jättebra, dels som marknadsföring men också för att man har chans rekommendera varandra. Småföretagarna är ju min målgrupp.

Hur hade ditt företagarliv sett ut utan din redovisningskonsult?
– Jag hade bokfört på kvällstid och garanterat gjort fel, vilket blivit en dyr historia vid bokslutet. Jag hade inte kunnat dra fördel av reglerna kring utdelning. Och jag hade inte haft lika roligt, jag känner ett enormt stöd och får massor av inspiration. För mig är det avgörande. 

Malin Burman får givetvis också hjälp av Stabilisator med bokföring, bokslut och skatter.
– Hittills har de skött hela min ekonomi men nu ska vi prova att jag fakturerar så att båda får samma insyn. Det är något vi talat om gemensamt. Jag vill ha mer insyn för att kunna planera investeringar och se hur det går. Bankkopplingen verkade smidig också.

Passar det här alla företagare, tror du?
– De som är duktiga på bokföring kanske inte behöver hjälp med det dagliga men däremot med utvecklingssamtal och översyn. Hur det än är så lever och andas man sin verksamhet och det är jättenyttigt att få en objektiv bild från en kompetent person. Ni diskuterar tillsammans var du står idag, vilka som är dina utmaningar och vad du vill uppnå framöver.

– Den coachningen är viktig för alla företagare. Företaget är ju liksom ingenting utan sin företagare.

Hur hade ditt företagarliv sett ut om du inte haft din redovisningsbyrå?
– Jag hade bokfört på kvällstid och garanterat gjort fel, vilket blivit en dyr historia vid bokslutet. Jag hade inte kunnat dra fördel av reglerna kring utdelning. Och jag hade inte haft lika roligt, jag känner ett enormt stöd och får massor av inspiration. För mig är det avgörande. 

Jag vet, för jag anlitade en stor byrå innan men kände mig inte alls sedd.

Saknades bra krisstöd

2011 startade hon Kriskonsulterna för att hon tyckte det saknades krisstöd för framförallt småföretagare. Hon vill höja medvetenheten om krishantering samtidigt som hon vill göra det enkelt. Därför skrev hon en handbok i ämnet.

En stor del av vardagen handlar om att hjälpa till att bygga krisberedskap och utveckla krisplaner. Och när krisen kommer händer det att förtvivlade och panikslagna företagare ringer till Malin Burman. 
– Det kan till exempel handla om arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. De undrar vad de ska säga till sin personal, om de åker i fängelse, hur de ska bemöta anhöriga. Jag fokuserar på de mjukare delarna också, som hur man hanterar människor i kris. Då fungerar det inte alltid att peka med hela handen.

– Krishantering lyfts ofta upp på företagens agendor i samband med att en verklig kris inträffar, som en skolskjutning eller en naturkatastrof. Men det kan också vara en anställd som får en hjärtattack och då prioriteras en kurs i hjärt- lungräddning.

Master of Disaster

Hon har en femårig universitetsutbildning och har pluggat på Mittuniversitetet och i Karlstad. Det finns även en liknande utbildning i Lund där man får en skön titel: Master Of Disaster.

Annica Jönsson
Foto: Anneli Johansson, Sveriges Radio 

Du kanske också är intresserad av ...

Youtube: Spellistan för dig i redovisningsbranschenChecklista 9 steg: Digitalisera till din fördel
Extern kompetens förstärker Stabilisator 

 Följ Byråpodden på iTunes
 Följ Byråpodden på Google Play